Renesanční unikát: Rudolfova štola 
přivedla vodu z Vltavy do Stromovky

Renesanční unikát: Rudolfova štola
přivedla vodu z Vltavy do Stromovky

16. 7. 2013

Je to pozoruhodné dílo renesančního hornictví a stavitelství. Rudolfova štola v Praze ve Stromovce vznikla z příkazu císaře Rudolfa II. pro zásobování obory a tamní zvěře čerstvou vodou.

Císař chtěl v oboře na soustavě rybníků chovat ryby a vodní ptáky. Proto dal pokyn ke stavbě štoly, kterou tvoří 1098 metrů dlouhý tunel ze Starého Města pod Letnou do někdejší Královské obory (nyní Stromovka). Štola tak spojuje levé nábřeží Vltavy, kde odebírá vodu z řeky poblíž Štefánikova mostu, a Stromovku, kde ústí u rybníka poblíž bývalé Šlechtovy restaurace.

Řízením prací byl pověřen tehdejší vrchní hormistr království Lazar Ercker ze Šrefnkelzu a důlní měřič Jiří Oeder z Ústí. Štolu razili horníci povolaní z Kutné Hory z pěti svislých šachet. Ze šachet proto, aby po dosažení dna budoucí štoly mohli pracovat proti sobě. Kopání komplikovala podzemní voda a také nesoudržná hornina. Jednu z hloubených šachet museli horníci kvůli spodní vodě dokonce zasypat.

O složitosti práce svědčí i skutečnost, že na úroveň štoly se dostali až po dvou letech kopání. Náročná stavba, která byla dokončena přesně před 420 lety, 17. července 1593, stála císaře Rudolfa II. 60 tisíc kop grošů (tedy 3,6 milionu grošů). To byly opravdu velké peníze, vždyť za jeden groš se dalo koupit třeba deset piv a za 16 grošů jste pořídili jednu ovci.

V současnosti bývá stále funkční kulturní památka občas částečně zpřístupněna k prohlídkám.

vodní díla
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.