Krkonoše omezí vstup
kvůli sběračům borůvek

Krkonoše omezí vstup
kvůli sběračům borůvek

18. 7. 2013

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od soboty 20. července omezuje kvůli sběračům borůvek vstup do některých oblastí parku. Omezení bude platit do 15. října.

Omezení vstupu se týká asi patnácti procent celkové rozlohy Krkonošského národního parku. Správa parku dotčené lokality označí v terénu informačními cedulemi v českém a polském jazyce. Vydané opatření neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení.

Ochránci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Správa parku omezení letos vydala již potřinácté. Největší problémy byly před přibližně pěti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači.

Omezení vstupu se bude od soboty týkat například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce www.krnap.cz.

Fyzickým osobám, kteří nařízení správy poruší, hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Omezení bude ve stejném rozsahu platit také v roce 2014.

Krkonoše
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.