Na trutnovský festival míří
Vinnetou, přiveze i Nšo-či

Na trutnovský festival míří
Vinnetou, přiveze i Nšo-či

19. 7. 2013

Hudební festival Open Air Trutnov, který se uskuteční 15. až 18. srpna v tamním areálu Na Bojišti, po pěti letech opět mezi hosty přivítá francouzského herce Pierra Briceho. Představitel slavného náčelníka Apačů Vinnetoua dorazí i s filmovou sestrou Nšo-či, herečkou Marií Versiniovou.

„Nšo-či je symbolem čistoty a indiánské krásy a její filmová představitelka Marie Versini nosí indiánskou kulturu ve svém srdci dodnes. Co na tom, že apačské indiánky většinou vypadají trochu jinak,“ uvedl zakladatel festivalu Martin Věchet. Brice i Versiniová stráví na festivalu dva dny a bude je možné potkat i při krátké debatě v Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse.

Pozdravit návštěvníky trutnovského festivalu přijel Brice před pěti lety a jeho pobyt zapadl do indiánské image akce, která má na svých webových stránkách fotografii svého příznivce, bývalého prezidenta Václava Havla, s náčelnickou čelenkou na hlavě. „Bylo to silné, indiánsky šamanské a magické. Po nasazení čelenky a pozdravu vše dosáhlo vrcholu. Stál jsem vedle náčelníka Apačů a viděl, jak mu z oka teče slza. V předních řadách si mladí i starší včetně mých rodičů utírali oči. Byli jsme dojati všichni, Vinnetou jen stál a koukal, co se to děje. Pak pronesl řeč,“ vzpomíná Věchet.

Undergroundový festival v Trutnově je nečekanými hosty proslulý. V polovině 90. let zde například zazpíval Petr Novák. Komik Felix Holzmana vystoupil na stejném pódiu jako Faith No More, velký úspěch zde měly koncerty Waldemara Matušky, Marty Kubišové i Evy Pilarové. Publikum aplaudovalo i Banjo Bandu Ivana Mládka v roce 1995 nebo návratu Václava Neckáře v roce 2001.

Jednou z hvězd letošního festivalu bude legendární britský hudebník John Mayall. Učitel Erica Claptona, který v listopadu oslaví osmdesáté narozeniny, v České republice vystoupil již několikrát, ale pod širým nebem se představí poprvé. V programu mimo jiné vystoupí Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, Jasná páka s Davidem Kollerem, DG 307 s programem Uměle ochuceno, Monika Načeva a Justin Lavash. Dále Hana a Petr Ulrychovi & Javory Beat, Čokovoko, Vlasta Třešňák Band, Mňága a Žďorp, Petr Váša & Ty syčáci, Sto zvířat, Echt! a Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky. Ze zahraničí také dorazí alžírský rocker a aktivista Rachid Taha nebo punkový trojlístek The Damned, Toy Dolls a Mark Ramone.

Pořadatelé festivalu před několika lety akci věnovali siru Nicholasi Wintonovi, který za druhé světové války zachránil stovky židovských dětí. Letos chtějí připomenout oběti z "druhé strany" a festival věnují obětem násilného poválečného odsunu.

festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.