V Českém Těšíně natáčela 
dokument britská stanice BBC

V Českém Těšíně natáčela
dokument britská stanice BBC

21. 7. 2013

Britská televizní stanice BBC natáčela v Českém Těšíně a nedalekém polském Těšíně dokument, který mapuje historii tohoto násilím rozděleného slezského města.

"Natáčení britské veřejnoprávní televize skončilo v těchto . Vysílat dokument stanice bude v roce 2014 ke 100. výročí vypuknutí první světové války," uvedla pro ČTK mluvčí města Dorota Havlíková.

Záběry, které štáb pořídil ve Slezsku, budou součástí třídílného historického dokumentárního cyklu BBC s nazvaného The Long Shadow (Dlouhý stín), který se v širším kontextu věnuje první světové válce, jejím příčinám, dopadům a historickým souvislostem.

"Dokument uvádí významný britský historik David Reynolds. Natáčí se v řadě zemí, v České republice se mimo jiné zaměřuje na historickou úlohu a odkaz T. G. Masaryka, na vznik nových státních útvarů po první světové válce a na otázku soužití evropských národů. V Česku filmaři natáčeli ještě v Praze a v Terezíně," řekl Havlíková.

V Českém Těšíně a polském Těšíně dokumentaristy zajímalo, jak fungovalo najednou násilně rozdělené město, proto se natáčelo například na nádraží a v bývalých plynárnách, jež zůstaly po vytyčení hranice na české straně, v elektrárně, jež připadla Polsku, nebo u bývalé vozovny tramvajové linky, jejíž ukončení si vynutilo vytyčení hranice.

"Je to pro nás pocta. Těšíny, jejich proměny za poslední téměř století, společné soužití a nyní aktivní spolupráce na společném rozvoji od otevření hranic jsou zajímavým tématem nejen pro historiky," uvedl starosta města Vít Slováček.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.