Špatná zpráva: bude nás míň!
Dobrá zpráva: budeme žít déle!

Špatná zpráva: bude nás míň!
Dobrá zpráva: budeme žít déle!

23. 7. 2013

Už za pár let by mohlo v naší zemí začít ubývat obyvatel. Na konci století by jich Česko mohlo mít zhruba o tři miliony méně než dnes, kdy v zemi žije 10,5 milionu lidí, přičemž třetinu budou tvořit senioři nad 65 let. Vyplývá to z projekce do roku 2101, jejíž výsledky publikovala Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

V posledních letech u nás obyvatel přibývalo, ale to jen to díky migraci. Ovšem ani příliv cizinců nezvládne do budoucna vymírání dorovnat. Počet zemřelých bude totiž převažovat nad počtem narozených dětí, kterých budou ženy na svět přivádět méně. Zvedne se také průměrný věk matek na skoro 31 let.

Život Čechů by se měl prodloužit, a to v průměru takřka o deset let. Nyní se ženy dožívají skoro 81 let a muži 75 let. Na přelomu století by průměrná Češka mohla žít do 91,1 roku, průměrný Čech pak do 86,6 roku.

Zatímco nyní tvoří lidé nad 65 let asi 17 procent populace, za pár desetiletí jich už bude třetina. Ubude hlavně lidí v produktivním věku. Průměrný věk žijících lidí dosáhne padesátky, nyní je něco málo přes 40 let.

Statistici naposled odbornou projekci vytvořili před čtyřmi lety. Jejich výsledky tehdy vyzněly optimističtěji. Počítali s tím, že krize ovlivní chování lidí jen krátkodobě, jenže vývoj nebyl podle Němečkové tak pozitivní.

Česká republika obyvatelstvo
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%