Před sedmdesáti lety zničily
spojenecké letouny Hamburk

Před sedmdesáti lety zničily
spojenecké letouny Hamburk

24. 7. 2013

Bombardování Hamburku spojeneckými letouny, které začalo 24. července 1943, si vyžádalo nejméně 50 tisíc mrtvých, objevují se ale i čísla několikanásobně vyšší. Během čtyř dnů náletů vysypaly anglické a americké bombardéry na město na 9000 tun zápalných i tříštivých bomb a zanechaly za sebou obraz zkázy. Během operace, kterou velení letectva nazvalo symbolicky Gomora, lehla popelem více než polovina tohoto severoněmeckého města.

Hamburk nebyl prvním německým městem, které doplatilo na anglické a americké nálety, útok na slavný přístav ale poprvé naplno předvedl, jak ničivou sílu skrývá koncentrovaný útok stovek letadel na obydlenou oblast. Spojenecká bombardovací kampaň, namířená zejména proti civilistům, dodnes zůstává předmětem sporů, hlavně kvůli desetitisícům civilních obětí. Známější než útok na Hamburk je ale bombardování jiného německého města – saských Drážďan zničených v únoru 1945.

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...