Africká vedra jsou tady,
dodržujte pitný režim!

Africká vedra jsou tady,
dodržujte pitný režim!

27. 7. 2013

Tento víkend půjde o zdraví. Neděle bude zatím nejteplejším dnem tohoto roku, rtuť může vystoupat až ke 40 stupňům Celsia. Nejvyšší teplota naměřená v Česku byla doposud 40,4 stupně, rekord padl loni 20. srpna v Dobřichovicích. Na obvyklé letní teploty mezi 25 až 30 stupni by se mělo počasí vrátit na přelomu července a srpna.

„V přílivu velmi teplého vzduchu z oblastí severní Afriky se budou teploty na našem území pohybovat v sobotu od 30 do 35 stupňů Celsia, v neděli a na Moravě a ve Slezsku i v pondělí od 33 do 38 stupňů Celsia. Nelze vyloučit, že se ojediněle teplota vyšplhá i k 40 stupňům Celsia,“ sdělil ČHMÚ.  Velmi teplé budou i noci, v neděli bude nad ránem mezi 15 až 20 stupni, v pondělí může být přes noc až 23 stupňů. „Na řadě míst očekáváme překonání teplotních rekordů,“ upozornili meteorologové s odkazem na tropický víkend.

Řadu horkých slunečných dní, která trvá už od minulého týdne, přeruší pondělní přeháňky a bouřky. Na většině území se mírně ochladí, jen na jižní Moravě mohou přetrvávat extrémní teploty. V dalších dnech by se opět mělo vrátit slunce a denní maxima se budou pohybovat mezi 25 až 30 stupni.

Hodně vody a řádnou siestu

Současná vedra ohrožují hlavně lidi se srdečním selháním, onemocněním ledvin a seniory. Lékaři lidem doporučují klid, pobyt ve stínu a vypít za den nejméně tři litry vody. „Ohrožení je hlavně u pacientů se srdečním selháním a ledvinným onemocněním, protože při léčbě musejí omezovat příjem tekutin. Berou léky na odvodnění a ve chvíli, kdy nastane vedro a část tekutin vypotí, se bilance musí daleko poctivěji hlídat,“ řekl šéf Sdružení ambulantních specialistů pražský kardiolog Zorjan Jojko.

U seniorů pak je ohrožení dáno tím, že trpí kornatěním tepen a běžným projevem této obtíže je také oslabený pocit žízně. „Proto se jim například začne zahušťovat hlen v průduškách a plicích, z praxe v nemocnici vím, že v takovém počasí bylo víc zápalů plic,“ upozornil.

V horku stoupá také riziko utonutí. Desatero bezpečného koupání připomíná plavcům, aby do vody neskákali rozehřátí a unavení, ochlazovat by se měli postupně, měli by průběžně pít, ale ne alkohol, nejlépe čistou vodu.

Hygienici radí v horkých pracovních dnech zmírnit tempo, vyhýbat se stresu a přes poledne nevycházet a si až do večera dopřát siestu. Namáhavé činnosti a pochůzky je třeba vyřídit ráno. Důležité je také jíst lehké potraviny se spoustou vitamínů.

vedra
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...