Znáte účinný „elixír“ proti stárnutí? 
My vám ho prozradíme: choďte!

Znáte účinný „elixír“ proti stárnutí?
My vám ho prozradíme: choďte!

25. 7. 2013

Začněte právě teď – v létě a ve dnech, kdy si užíváte volno. Dovolená anebo důchod je podle lékařů nejlepší příležitostí k tomu, aby člověk začal se zdravým a levným sportem, jakým je chůze. Potvrzují, že kdo rád a hodně chodí, prospívá svému zdraví. Svižnou půlhodinovou procházku by si měl každý dopřát alespoň pět dní v týdnu. Za třicet minut spálí tolik kalorií, jako při patnáctiminutovém výstupu po schodech, půlhodinové práci na zahradě či hodinovém mytí oken.

Osvěží mozek, rozhýbá tělo

Chůze je dostupná zdravým i nemocným. Podle studií osvěží mozek, rozhýbá skupiny svalů a aktivizuje tělo. Při odpočinku spotřebují plíce osm litrů vzduchu za minutu, při intenzivní chůzi i sto litrů. Buňky jsou tak lépe zásobeny kyslíkem a mohou se účinněji zbavovat škodlivin.

A to není všechno – chůze také snižuje vysoký tlak a cholesterol, omezuje rovněž riziko infarktu, zlepšuje hustotu kosti a brzdí rozvoj artrózy. Může ulevovat od deprese, úzkosti a stresu. Přispívá k vyplavení endorfinu, který zlepšuje náladu, a oddaluje příznaky stárnutí.

Věřte, že se vám zlepší i paměť

Čím delší a intenzivnější procházky, tím více se zlepší paměť, potvrdila studie kalifornských vědců. Ti totiž několik let testovali paměť a další psychické funkce šesti tisíc žen starších 65 let. Nejlepší výsledky měly ženy, které týdně ušly v průměru 28 kilometrů.

Denní dávka 30 minut rychlé chůze představuje 3000 až 5000 kroků. Splnit se dá například tak, že člověk jde do práce pěšky. Pokud to má do zaměstnání či do školy daleko a jezdí autem nebo autobusem, měl by vystoupit dřív a kus cesty dojít po svých. Statisticky každý člověk přibere každý rok půl až jeden kilogram. Kdo se chce této statistice vymknout, měl by každý den udělat o 2000 kroků víc.

Motivací ke každodenní chůzi může být pes – kdo ho má, musí denně chodit na vycházky. Pomůže také krokoměr, člověk si stanoví cíl, kolik chce ujít, a soutěží sám se sebou.


Zkuste nordic walking (severskou chůzi),
je to sport jako šitý pro seniory

Určitě už jste potkali v přírodě lidi, kteří při více či méně svižné chůzi používali dvě hole podobné těm běžkařským – byli to vaznavči nenáročného a přesto velmi prospěšného sportu zvaného nordic walking. Při něm se zapojují do pohybu i ty svalové skupiny, které při běžné chůzi zůstavají ladem. Severská chůze je mnohem méně náročná než běh a je také o hodně bezpečnější, přitom lékaři jsou z jejích pozitiv na organismus nadšeni. Nordic walking mohou provozovat i lidé obézní, ženy stejně jako muži, malí, velcí, lidé středního věku i senioři. Navíc v každém ročním období. A co je také důležité, tenhle sport je finančně opravdu dostupný. Potřeba jsou jen hůlky za pár stovek a solidní obuv.

Potřebujete vedle zdravého pohybu také shodit nějaké to kilo? No výborně, nordic walking vám k tomu určitě pomůže. Při běžné chůzi se spálí zhruba 800 až 1000 kilojoulů za hodinu, při nordic walking pak až 1300 kilojoulů! A ještě jedna výhoda – při chůzi s holemi v nerovném terénu člověk odlehčí přetíženým nosným kloubům, což je pro seniory nebo osoby s nadváhou velmi prospěšné.

dlouhověkost životní styl
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.