Kvalita vody přes vysoké teploty
zůstavá na většině míst dobrá

Kvalita vody přes vysoké teploty
zůstavá na většině míst dobrá

26. 7. 2013

Navzdory vysokým teplotám v posledních dnech zůstává voda ve většině přírodních koupališť vhodná ke koupání. Zákaz či nedoporučení koupání kvůli přemnoženým sinicím platí před nadcházejícím víkendem, kdy by podle meteorologů mohly teploty dosáhnout až 40 stupňů, jen v několika lokalitách. Vyplývá to z informací zveřejněných na webech hygienických stanic.

Na Vysočině je zákaz koupání v rybnících Kachlička na Havlíčkobrodsku a Peklo v Polné na Jihlavsku. Ve vodě jsou přemnožené sinice a chlorofyl. Při koupání hrozí možnost akutního poškození zdraví. Masový výskyt sinic, které mohou citlivým lidem způsobit zdravotní potíže, objevili hygienici tento týden i ve vodní nádrži Sedlice na Pelhřimovsku. "Pokud bude pokračovat horké letní počasí, může se kvalita vody v některých přírodních koupalištích dále zhoršovat," řekla ČTK Martina Fišarová z krajské hygienické stanice.

Olšovec ke koupání vhodný není

Na jihu Moravy je nebezpečný jen rybník Olšovec na Blanensku, kde se přemnožily sinice. V Pardubickém kraji je již od května znečištěn četným fytoplanktonem s nízkým zastoupením sinic rybník Rosnička na Svitavsku. Nižší průhlednost vody má také dlouhodobě rybník Hluboký na Pardubicku. Podle hygieniků je proto vhodné se po koupání osprchovat.

V Libereckém kraji nemá vodu vhodnou ke koupání jedno koupaliště, a to v Chrastavě. Místnímu koupališti ale škodí rozdílné výsledky kvality vody z předchozích let, což se městu nelíbí. Vyhláška ministerstva zdravotnictví totiž neposuzuje jen aktuální kvalitu vody, ale stav v předchozích letech. V Chrastavě to považují za špatné a dokládají to i výsledky několika testů, podle kterých je kvalita vody nyní velmi dobrá.

V Plzeňském kraji je největší problém s Podhájím u Horšovského Týna, které je pro koupání nebezpečné, několik vodních ploch v kraji má zhoršenou jakost vody. Hygiena také dál upozorňuje na možný výskyt cerkárií ve Velkém Boleveckém rybníce v Plzni. Riziko cerkárií způsobujících svědivou vyrážku sice pominulo zhruba před 14 dny, lidé by ale neměli krmit kachny a labutě na rybníce, tito ptáci totiž mohou znovu pobřeží rybníka cerkáriemi zamořit.

Sinice na Šeberáku

Masově se přemnožili sinice v pražském Šeberáku, v ostatních pražských nádržích je kvalita vody dobrá.

Hygienici upozorňují na to, že výsledky laboratorních rozborů platí k datu odběru. Uvedli také, že jakost vody je sledována pouze na vodních plochách uvedených na webových stránkách krajských hygienických stanic. Na ostatních místech není kvalita vody monitorována a koupání je zde na vlastní nebezpečí, dodali.

koupání
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%