Otužilci zkusí přeplavat Beringův
průliv, jedním z nich je Čech

Otužilci zkusí přeplavat Beringův
průliv, jedním z nich je Čech

27. 7. 2013

Mezinárodní skupina složená ze čtyřicítky otužilců se na začátku srpna pokusí přeplavat Beringův průliv. Mezi sportovními nadšenci, kteří se ve štafetě vydají na trasu z Čukotky na Aljašku, je i jeden Čech, Václav Tlamicha. Podle něho žádná podobná štafeta přes Beringův průliv se zatím nikdy neplavala, v případě úspěchu ji proto čeká zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Skupina sportovců ze 14 zemí světa vystartuje příští víkend z nejvýchodnějšího pevninského výběžku Asie - Děžněvova mysu. Čeká je trasa dlouhá 86 kilometrů, kterou ale silné oceánské proudy mohou prodloužit na více než 100 kilometrů. Pokud se záměr podaří, měla by výprava dorazit do Cape Prince of Wales na Aljašce za 40 až 50 hodin. V minulosti se už několik týmů pokusilo podobnou akci zorganizovat, pokusy ale vždy skončily neúspěchem a plavci podle Tlamichy ani nevystartovali.

Otužilce čeká plavání bez neoprenů ve vodě o teplotě kolem tří stupňů Celsia, spolu s nimi popluje doprovodná loď. "Kvůli riziku podchlazení se budeme střídat po zhruba dvaceti minutách s desetihodinovými přestávkami, každý plavec tedy absolvuje tři až čtyři úseky," popsal Tlamicha. Mezi sportovci bude deset žen. Speciální výcvik podle českého plavce není nutný, úplný otužilecký začátečník by ale takový výkon podat nedokázal. "Je třeba poznat své tělo, jak funguje a reaguje v krizových podmínkách," tvrdí Tlamicha. "Myslím si, že je nutné mít alespoň tříletou intenzivní zkušenost s plaváním ve studené vodě," říká. Sám trénuje v zimě i v létě. "V těchto tropických dnech plaveme třeba ve Štěchovicích pod přehradou," dodal.

Kromě plavání stíhá při práci další kondiční cvičení, chodí do posilovny a dodržuje životosprávu. I tak má z výpravy obavy. "Bude to moje první zkušenost s plaváním na volném moři, ve vlnách, třeba i v noci," vyjmenovává. Přesto věří, že vše psychicky i fyzicky zvládne.

 

Beringův průliv
je přirozený průliv mezi asijským a severoamerickým kontinentem. Odděluje také Tichý oceán od Severního ledového oceánu, široký je 88 kilometrů, průměrná hloubka se pohybuje mezi 30 až 50 metry. Průliv je nazván na počest ruského mořeplavce a objevitele dánského původu Vituse Beringa, který se průlivem plavil v roce 1728.

sport
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%