Růžoví panteři provádějí lepší
„diamantové kousky“ než známe z filmů

Růžoví panteři provádějí lepší
„diamantové kousky“ než známe z filmů

26. 7. 2013

Do zlatnictví Maki v Tokiu vešli dva muži, aby spáchali největší loupež v japonských dějinách. Jeden z nich měl hnědé kožené rukavice a tašku s logem Cartier, druhý byl celý v černém. Nechali si ukázat náhrdelník Comtesse de Vendôme, mistrovské dílo zdobené 116 diamaty v ceně 24 milionů eur (asi 619 milionů Kč). Byl 5. březen 2004, krátce před polednem – hodiny ukazovaly přesně tři čtvrtě na dvanáct.

O minutu později bezpečnostní kamery zachytily následující scénu: jeden z mužů vzal z tašky kus papíru, jako by chtěl prodavači něco napsat. Když se k němu zaměstnanec sklonil, muž mu nastříkal do tváře pepřový sprej. Jeho komplic vzápětí rozbil kladivem sklo, které chránilo náhrdelník, popadl ho spolu s několika diamanty a oba lupiči vyběhli z obchodu a ujeli na motorce.

Celé to netrvalo ani 40 vteřin. Od té doby náhrdelník Comtesse de Vendôme nikdo neviděl.

Inspirace ze slavné komedie?

Šlo o nejvýnosnější loupež zločineckého gangu, který je už tak nechvalně proslulý, že mu policisté dali přezdívku Růžoví panteři. To podle slavné komedie režiséra Blakea Edwardse z roku 1964 o zloději šperků a zmatkářském francouzském komisaři, který mu je na stopě.

Tihle zloději si z filmu zjevně berou inspiraci. Při policejním zátahu v Londýně inspektoři našli diamantový prsten v hodnotě 600 tisíc eur ukrytý v nádobce s pleťovým krémem – tedy stejně jako ve filmu. Gang, který podle Interpolu už na nejrůznějších místech nakradl kořist v hodnotě přes 330 milionů eur (zhruba osm a čtvrt miliardy korun), se stal svým způsobem mýtem: nejúspěšnějšími zločinci na světě, kteří vykrádají zlatnictví se směsí kreativity a troufalosti, a vždy se zdají být o několik minut před policií.

Interpol se ovšem stále snaží do sítě proniknout a Růžoví panteři nemají, pokud jde o unikání polici, čisté skóre. Během let se podařilo pozatýkat různé členy a poslíčky, které gang najal na špinavou práci. Naposledy byl letos 18. června jeden z členů gangu zadržen jihovýchodně od Paříže a obviněn z ozbrojené loupeže a únosu v Německu.

Zločiny podle podobného vzorce

Většina panteřích zločinů probíhá podle podobného vzorce. Dobře oblečení zloději vejdou do zlatnictví ve skupině čítající dvě až pět osob a předstírají, že jsou zákazníci. Často si předem obchod obhlížejí celé týdny, aby zjistili, kde jsou uchovávány nejcennější kousky. A pak udeří. Dva muži ohrožují zaměstnance a zbylí popadnou tolik šperků, kolik mohou pobrat do kufříků, které mají s sebou.

Také únikové cesty jsou předem prostudovány a zapracována je do nich i vzdálenost nejbližší policejní stanice. Dveře blokují kufříkem, aby se nezavřely, jakmile se spustí alarm. Bezpečnostní kamery klamou svým vzhledem – parukami, slunečními brýlemi či líčidly, a někdy je rozbijí stejným kladivem, pod nímž se tříští skleněné pulty. Pokaždé jejich taktika vypadá jako něco, co vypadlo přímo z hollywoodského scénáře.

Kráska svedla zlatníkova syna

V Římě svedla atraktivní žena syna zlatníka, aby jí prozradil, kde jsou nejdražší diamanty. V Dubaji narazili ukradeným vozem Audi A8 do výkladní skříně zlatnictví a vybílili obchod během méně než minuty. Ve francouzském Saint-Tropez byli oblečení jako turisté a ujeli na motorovém člunu.

Ukradené zboží se často pašuje do dalších zemí – třeba schované v sendviči –  a tam obdrží falešné papíry a v mnoha případech se znovu dostane na běžný trh. Někdo na těchto přepadeních vydělává jmění. Ale kdo?

V base končí jenom malé rybky

Ewald Ebner je jedním z hlavních lovců Panterů z vídeňské odbočky Interpolu. Většina zločinců, které dopadneme, jsou nezaměstnaní chlápci, co vykradou obchod, aby měli nějaké peníze na útratu, říká. Hrdě vypráví o zatčených, i když to jsou jen ty nejmenší ryby na žebříčku gangu. Jedná se o takzvané poslíčky, kteří dostali pár set eur, aby rozbili sklo výlohy a rychle utekli. Byl jim sice slíben postup v hierarchii gangu, ale často končí ve vězení. V Německu a Rakousku jich sedí více než padesát, prakticky všichni pocházejí z bývalé Jugoslávie. Spousta dalších ale zatím nebyla dopadena a neexistují žádné stopy vedoucí k lidem, kteří za těmito činy stojí.

Interpol má speciální pracovní skupinu vyčleněnou na Pantery, která se před časem sešla ve Vídni, aby prodiskutovala nové strategie. Mezi ně musí patřit zejména úzká mezinárodní spolupráce; mnoho z dosud zadržených zločinců mělo totiž několik falešných nebo ukradených pasů.


Auto prorazilo drátěnou bariéru
a osvobodilo uvězněného Pantera!
 

Při dramatické akci uprchli teď ve čtvrtek ze švýcarské věznice ve městě Orbe dva trestanci – a jeden z nich byl členem mezinárodního lupičského gangu Růžoví panteři! Po obou mužích pátrají stovky policistů.

Uprchlíci se dostali ven s pomocí kompliců. Ti se během večerních vycházek, kdy byli vězni venku na sportovním hřišti, dodávkou probourali do areálu skrz drátěnou bariéru a pak přistavili žebříky k dalšímu z plotů. Při útěku dva uprchlíky kryli střelbou z automatických zbraní, poté dodávku zapálili a odjeli dalším přistaveným autem.

Uprchlými vězni jsou dvaapadesátiletý Adrian Albrecht a čtyřiatřicetiletý Milan Poparić, původem obyvatel Bosny a člen nechvalně proslulého lupičského gangu. Poparić se v roce 2009 podílel na loupeži v klenotnictví v Neuchâtelu, za mřížemi si měl odsedět šest let a osm měsíců.

loupež
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.