Italský fašista Benito Mussolini:
strašná ideologie, strašná smrt

Italský fašista Benito Mussolini:
strašná ideologie, strašná smrt

30. 7. 2013

Strmý start politické kariéry podporovaný zklamaným lidem své země je příznačný pro všechny světové diktátory. Této situace využil i neněmecký muž číslo 1. v Hitlerově partii o ovládnutí tohoto světa: Benito Mussolini.

Italský fašistický politik, který se narodil právě před 130 lety, 29. července 1883, se k moci v roce 1922 dostal díky touze většiny Italů po obnově stability a velmocenském postavení země. Záhy se z něj však stal neúprosný diktátor, jehož armáda zabíjela desetitisíce civilistů jen kvůli tomu, že měli jiný názor.

Mussolini byl nakonec od moci samotnými Italy odstaven a na sklonku druhé světové války, 28. dubna 1945, bez soudu zastřelen, když se pokoušel se svou milenku uprchnout do Švýcarska. Byl pravděpodobně před smrtí brutálně mučen, obě mrtvoly byly nakonec lynčovány a pro výstrahu potupně pověšeny za nohy na milánském náměstí Loretto. Strašný konec strašného muže.

Čechy vyznamenaný učitel

Benito Mussolini byl povoláním učitel, živil se ale všelijak a než nastoupil do první světové války, působil i jako šéfredaktor socialistického stranického listu. V té době také sepsal pojednání Jan Hus, muž pravdy. Za kladný postoj k husitství a propagování vzniku legií a samotného československého státu byl Mussolinimu v roce 1926 dokonce udělen v Československu Řád Bílého lva.

To jistě nebylo nejlepší rozhodnutí T.G. Masaryka. Pak toho hořce litoval. Fanatik, který v roce 1919 založil první fašistickou organizaci, se chopil moci na podzim 1922, kdy jeho fašistické oddíly v černých košilích provedly slavný pochod na Řím a král ho pověřil sestavením vlády. V průběhu 20. let Mussolini zakázal všechny ostatní politické strany a záhy začal uplatňovat expanzivní zahraniční politiku. V roce 1935 napadl Etiopii, v roce 1939 obsadil Albánii a následující rok se po boku nacistického Německem zapojil do druhé světové války.

Vnučka vládne dál

Po vylodění Spojenců na Sicílii v létě 1943 fašistická Velká rada převedla výkonnou moc na krále a Mussolini byl internován. Osvobodil ho ale německý vzdušný výsadek, takže v září 1943 založil Mussolini na severu Itálie ovládaném Německem republiku s hlavním městem v Saló. Nakonec však byl dopaden a krutě pohnán svým lidem k zodpovědnosti. 

Diktátor měl s manželkou Rachele (1890-1979) pět dětí. V politice nyní působí jejich vnučka Alessandra Mussoliniová (47), která je poslankyní italského parlamentu a v letech 2004 až 2008 byla též europoslankyní. Matkou Alessandry je sestra herečky Sophie Lorenové.

diktátoři Mussolini
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...