Foto

Konečně. Do marketů
se vrací český česnek

29. 7. 2013

Na pultech tuzemských obchodních řetězců se konečně začal ve větší míře objevovat český česnek. Jeho nabídka v supermarketech byla v posledních letech minimální, nyní již téměř třetina prodaného česneku pochází z domácích zdrojů. Naopak dovoz nekvalitního čínského česneku se rychle snižuje. 

Například hypermarkety Globus letos poprvé zařadily do sortimentu i tuzemský česnek. "Prodeje nás příjemně překvapily. Za půl roku jsme českého česneku prodali více než 27 tun. Průměrná cena se snížila přibližně na 170 Kč/kg," uvedla mluvčí řetězce Pavla Hobíková. 

Podíl českého česneku stoupá i v prodejnách Kauflandu. "Zájem o český česnek je hlavně záležitostí zákazníků, kteří se o jídlo obecně více zajímají. Tato skupina zákazníků nehledá pouze český česnek, ale i jiné české produkty, které jsou podle jejich názoru kvalitnější," řekl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

"Poptávka po tuzemském česneku stále roste, jeho cena mírně klesla a zřejmě bude klesat dál," doplnil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka a šéf prodejen COOP. V posledních dvou letech se cena tuzemského česneku pohybovala kolem 200 korun za kilogram.

Zatímco v roce 2002 v Česku profesionální pěstitelé česnek pěstovali na 41 hektarech, letos jeho plocha dosáhla už více než čtyřnásobných 181 hektarů. Podle odhadů statistiků na dalších zhruba 200 hektarech pěstují česnek zahrádkáři. K pokrytí tuzemské spotřeby by bylo podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana potřeba zhruba 750 hektarů ploch. Každý obyvatel Česka sní ročně v průměru okolo 750 gramů česneku. Jeho tuzemská produkce včetně domácností se pohybuje okolo 1500 tun, spotřeba mezi 7000 a 8000 tun. Zbytek se dováží hlavně z Číny, Španělska a Polska.

Podle odborníků na gastronomii má český česnek mnohem výraznější chuť než například česnek z Číny a k dochucení jídla ho stačí mnohem méně než u čínského. Někteří experti dokonce označují tuzemský česnek za nejlepší na světě.

ovoce - zelenina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.