Foto

Peníze? Špinavé,
nakažlivé a smrdí

30. 7. 2013

Pokud máte pocit, že špinavé peníze se dají najít jen na zahraničních bankovních účtech v daňových rájích, podívejte se nejprve do vlastní peněženky. Nemusíte být tuneláři či podvodníci, ale přesto si možná budete chtít rovnou umýt ruce, píše server CNN.

Téměř 60 procent Evropanů věří, že peníze jsou nejšpinavější věcí, s jakou přicházejí do kontaktu. Ještě špinavější, než madla eskalátorů, tlačítka platebních terminálů a knihy v knihovně, jak vyplynulo z průzkumu, který zveřejnila firma Mastercard. Dalších 83 procent respondentů z 15 evropských zemí je přesvědčených, že peníze přenášejí spoustu bakterií. A mají pravdu.

Nezávislé testy evropských peněz, které provedl tým vědců Oxfordské univerzity, zjistily, že průměrná bankovka obsahuje 26 tisíc bakterií. To je dost, aby se z toho člověku udělalo špatně – a patrně dost i na šíření nemocí. „Vnímání Evropanů, že peníze jsou špinavé, není bezdůvodné,“ potvrdil profesor Oxfordské univerzity Ian Thompson.

Dokonce i nejnovější, a tudíž nejčistší testované bankovky obsahovaly 2400 bakterií. "Nejšpinavější" ze všech peněz byly švýcarské franky a dánské koruny. „Bakterie samozřejmě pocházejí od značného počtu rukou,“ řekl Hany Fam z Mastercardu. „Bankovky jsou dlouhodobě v oběhu, přecházejí z ruky do ruky od různých jednotlivců, a je nevyhnutelné, že se na nich hromadí choroboplodné zárodky,“ podotkl.

Už v roce 2002 zjistila studie, kterou zveřejnil časopis Southern Medical Journal, že více než 80 procent tehdy otestovaných peněz bylo zamořených mikroby, které mohou být škodlivé pro osoby s oslabenou imunitou. Sedm procent zapáchajících bankovek neslo stopy bakterií, které mohou způsobit vážné nemoci včetně zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus). A jen sedm procent zkoumaných bankovek bylo podle tehdejší studie bez choroboplodných zárodků. Viry chřipky třeba na švýcarských bankovkách přežívají až 17 dní.

Co tedy dělat? K zabránění infekce doporučují lékaři dodržovat základní hygienu: nesahat si po styku s bankovkami do očí, nosu a úst. Ani to ovšem nemusí zabránit nákaze. V loňském roce onemocněli tři zaměstnanci michiganského obchodu Circle K poté, co jim rukama prošly dolary kontaminované metamfetaminovým práškem. Metamfetamin přitom není jedinou drogou, která se na bankovkách dá najít. Studie provedená v roce 2009 Massachusettskou univerzitou zjistila, že až 90 procent bankovek kolujících ve Spojených státech nese stopy kokainu.

Takže, ruku na srdce, jaké mínění máte teď o penězích?

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.