Britští vědci našli vedle ostatků
Richarda III. záhadnou rakev

Britští vědci našli vedle ostatků
Richarda III. záhadnou rakev

30. 7. 2013

Tým britských archeologů oznámil, že na parkovišti, kde v loňském roce objevili kostru krále Richarda III., našli také záhadnou rakev uloženou v jiné rakvi. Zatím netuší, kdo uvnitř spočívá, ale doufají, že ostatky budou schopni identifikovat.

Vědci z Leicesterské univerzity našli loni v září pod parkovištěm v tomto městě kostru, kterou identifikovali jako Richarda III. Ten byl králem Anglie od roku 1483 do své smrti o pouhé dva roky později. Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka a smrt v bitvě u Bosworthu je považována za konec dynastie Plantagenetů.

Nyní tým prohlásil, že v září objevil také zcela nedotčenou středověkou kamennou rakev, ale tehdy ji nemohl plně prozkoumat. Když ji vědci tento týden otevřeli, našli uvnitř olověnou rakev, což naznačuje, že pravděpodobně chrání "vysoce postaveného" člověka.

Vědci si myslí, že by olověná rakev, která v sobě má díru, jíž je možné vidět nohu mrtvého, mohla obsahovat tělo některého ze středověkých mnichů, zakladatelů řádu, anebo ostatky středověkého rytíře ze 14. století Sira Williama Motona.

Archeologové nejprve musí provést testy, aby zjistili, jak olověnou rakev otevřít, aniž by poškodili ostatky uvnitř. Matthew Morris z Leicesterské univerzity uvedl, že nikdo z vědeckého týmu se zatím nesetkal s případem olověné rakve vložené do další kamenné. "Je to stejně vzrušující jako objev Richarda III.," dodal.

záhady
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.