Léčebné konopí zřejmě bude
už od září k mání v lékárnách

Léčebné konopí zřejmě bude
už od září k mání v lékárnách

31. 7. 2013

Léčebné konopí by od září mohlo být v lékárnách, ale jen pro dospělé. Vyhláška, která to umožní, začne platit od 1. srpna. Stanovuje podmínky pro předepisování, přípravu, výdej a používání přípravků s konopím pro léčbu. Budou se vydávat pouze na elektronický recept.

"Vyhláška stanoví jednotlivé indikace pacientů a odborníků, kteří mohou pacientům léčebné konopí předepisovat. Bude na elektronický předpis, tedy na předpis s omezením," upřesnil náměstek náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

V současnosti podle Plíška běží na ministerstvu správní řízení. Pět firem požádalo o povolení k nakládání s omamnými a psychotropními látkami ve spojitosti s konopím. Dvě z nich požádaly o udělení licence na dovoz léčebného konopí ze zahraničí. "My předpokládáme ukončení správního řízení zhruba do konce srpna, to znamená v září už budou jasné podmínky pro to, aby dovozci a distributoři distribuovali konopí do lékáren. Bude záležet na lékařích, zda budou pacientům léčebné konopí předepisovat," řekl Plíšek. 

Vyhláška umožní předepsat nejvýše 30 gramů léčebného konopí měsíčně. Pro děti tyto přípravky dostupné nebudou. Na jeden recept může lékař napsat pouze takové množství přípravku, které zajistí jednoměsíční léčbu, musí uvést dávkování a cestu podání, tedy zda se inhaluje či polyká.

Konopí budou moci psát lékaři na chronickou neutěšitelnou bolest, zejména při rakovině, bolest spojenou s degenerativním onemocněním pohybového aparátu, systémového onemocnění pojiva, jako revmatoidní artritida či systémový lupus, a také na neuropatickou bolest, která je průvodcem řady neurologických chorob. Dále na spasticitu, tedy zvýšené svalové napětí a s ním spojenou bolest u roztroušené sklerózy nebo při poranění míchy. Rovněž na nevolnost a podporu chuti k jídlu při léčbě rakoviny či HIV a také na Tourettův syndrom, který je spojen pohybovými a zvukovými tiky neovladatelnými vůlí.

Zákon umožňující využití léčebného konopí platí od letošního dubna, pacienti ale museli počkat na vydání vyhlášky, která upřesní podmínky. Zatím se bude léčit konopím dovezeným z Nizozemska, od dubna příštího roku by mohly začít pěstovat léčebné konopí také české firmy.

Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady. Vadí jim také to, že nizozemská firma nabízí gram za 200 korun, pacient za povolených 30 gramů tak měsíčně bude muset dát 6000 korun. Za nesmyslný označují i zákaz používání léčebného konopí pro děti a mladistvé. Tvrdí, že při pečlivém lékařském posouzení stavu dítěte není riziko poškození jeho zdraví.

Konopí obsahuje stovky účinných látek, tzv. cannabinoidů, v lékárnách by měly podle vyhlášky být čtyři druhy konopí s odlišnou výší těchto látek. Řada lékařů léčbu konopím zpochybňuje, naproti tomu mezi pacienty je o tuto možnost poměrně velký zájem.

konopí marihuana
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%