Nezabezpečené kolo vám
ukradnou do dvou hodin

Nezabezpečené kolo vám
ukradnou do dvou hodin

31. 7. 2013

Krádeží bicyklů obzvlášť v letních měsících přibývá - nezabezpečené jízdní kolo ukradnou zloději v průměru za necelé dvě hodiny. Vyplývá to z průzkumu České pojišťovny, která umístila poblíž center 14 měst volně opřené jízdní kolo. Nejrychleji "zmizelo" v Hradci Králové, a to za pouhé čtyři minuty. Naopak v Českých Budějovicích, Jihlavě a Pardubicích zůstalo kolo bez povšimnutí.

Česká pojišťovna umístila nezabezpečené jízdní kolo ve 14 vybraných městech v rámci projektu Bez kola. Cílem projektu je formou nadsázky poukázat na stále se zvyšující počet krádeží kol a také upozornit na možnosti jejich pojištění. Po celou dobu kola sledovala skrytá kamera, jejíž reálné záběry z místa činu je možné získat na adrese www.bezkola.cz. Zároveň s kamerou pak stopky měřily, za jak dlouho bude kolo ukradeno.

Zatímco ve většině ostatních měst lidé na kola reagovali minimálně pohledy či hlasitým komentováním situace, v Českých Budějovicích či Jihlavě odložené kolo žádné zvláštní emoce podle pojišťovny nevyvolalo. V Pardubicích pak kolo upoutalo pozornost zaměstnance pošty, ale prý pouze proto, že mu stálo v cestě při vybírání schránky.

"Zatímco u celé řady jiných měst bylo možné před samotnou krádeží sledovat jisté plánování nebo váhání, v Hradci Králové se jednalo o rychlou a spontánní akci. Muž, který šel okolo, si všiml nezamčeného kola, jednoduše ho vzal a odjel na něm," uvedl Jan Marek z České pojišťovny.

Další unikátní situace pak vznikla v Brně. Tam zdánlivě opuštěné kolo zaujalo skupinu dětí a jedno z nich povzbuzované druhým se nakonec kola "ujalo". "Z celé situace přitom bylo zřejmé, že si uvědomují vážnost svého jednání," řekl Marek.

Organizovaně pak bylo kolo ukradeno v Karlových Varech či Plzni. V obou městech se kol zmocnily organizované skupinky, které před samotným činem důkladně prozkoumaly jak samotné kolo, tak jeho okolí.

Loni řešila policie na území Česka téměř 8000 krádeží kol. Pojišťovna k tomu uvedla, že 90 procent lidí vůbec netuší, zda a jak si lze kolo pojistit.

Jak se kradla kola v českých městech
České Budějovice - nebylo ukradeno
Jihlava - nebylo ukradeno
Pardubice - nebylo ukradeno
Hradec Králové - 4 minuty
Brno - 26 minut
Liberec - 41 minut
Ostrava - 52 minut
Praha - 1 hodina
Kladno - 1 hodina 18 minut
Zlín - 1 hodina 46 minut
Karlovy Vary - 2 hodiny 25 minut
Ústí nad Labem - 3 hodiny 20 minut
Plzeň - 4 hodiny 45 minut
Olomouc - 4 hodiny 55 minut
Zdroj: bezkola.cz

jízdní kola zloději
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...