Miroslav Krobot se z filmového plátna
přestěhoval na režisérskou židli

Miroslav Krobot se z filmového plátna
přestěhoval na režisérskou židli

31. 7. 2013

Díra do Hanušovic – tak se jmenuje film, který jako svůj první celovečerní snímek začal natáčet umělecký šéf Dejvického divadla v Praze, režisér a herec Miroslav Krobot. Scénář k tomuto svému režijnímu filmovému debutu napsal se spolužákem z gymnázia psychologem Lubomírem Smékalem. Jako herec se Krobot naposledy objevil ve snímcích Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka, Revival či Alois Nebel. Právě ten vznikal poblíž jeho rodiště Šumperku; a v novém projektu se Krobot do krajiny Jeseníků vrátil.

Vilhelmová vede vesnickou hospodu

Jde o současný příběh mladé ženy, která namísto kariéry učitelky vede hospodu na malé vesnici, v níž se scházejí všichni obyvatelé. Hlavní hrdinka Maruna (Tatiana Vilhelmová) žije na statku s mladší sestrou (Lenka Krobotová) a autoritativní matkou (Johanna Tesařová). Mezi několika místními neperspektivními muži hledá životního partnera. Film vypráví i příběhy několika dalších obyvatel, jejichž osudy se v horské vesnici kdesi na Jesenicku proplétají.

Krobot obsadil převážně členy divadla, v jehož čele stojí. Na plátně se proto dále objeví Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, David Novotný, Lukáš Latinák, Hynek Čermák a Simona Babčáková.

Různé pohledy na stejné situace

„Náš film má několik inspirací. Například poetiku a vnitřní humor Akiho Kaurismäkiho nebo bratří Coenů, ale nechali jsme se inspirovat i dílem bratří Mrštíků,“ uvedl ke scénáři debutující filmař. Svého dlouholetého přítele Smékala původně oslovil kvůli scénáři o stalkingu, ale postupem času z toho vznikla právě Díra u Hanušovic.

Poprvé prý spolu pracovali už v páté třídě na „velkolepé, ale nedokončené dramatizaci Tří mušketýrů“. Odlišnost profesí režiséra a psychologa jim pomohla při psaní rolí a poskytla širší škálu pohledů na situace a příběhy postav, které jim byly hodně blízké.

Existenciálně laděná černá komedie

„Příběh odpovídá našemu vnímání doby, atmosféře ve společnosti, kdy lidé často ztrácejí pocit, že mohou sami něco ovlivnit místo toho, aby se pokusili o změnu,“ komentoval to Smékal. Oba scenáristé se o svém filmovém debutu vyjadřují jako o filmu, v němž obecně platí, že kdo uteče včas, vyhraje. Proto je Díra u Hanušovic výrazem respektu k těm, co zůstali. Pokud jde o žánr, souhlasí s „existenciálně laděnou černou komedií“, což je prý „dostatečně nesrozumitelné“.

Producentem je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, která produkovala například snímek František je děvkař a vyrobila seriál Okresní přebor. Koproducentem je ostravské studio České televize. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Olomouckého kraje a Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Premiéru bude mít v roce 2014.

film
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.