Přezutí na letní pneumatiky
věnujte patřičnou pozornost

Přezutí na letní pneumatiky
věnujte patřičnou pozornost

31. 3. 2012

Všichni motoristé aktuálně řeší otázku přezutí svého automobilu. Pokud letní pneumatiky připravené k výměně nedosahují minimální hloubky dezénu nebo jsou jinak znehodnocené, budou se jejich majitelé muset zabývat také výběrem nových. Málo známou okolností takové koupě je stáří pneumatiky, přestože je kupována jako nová. U některých prodejců může ležet na skladu i několik let! V takových případech mají pneumatiky zhoršené jízdní vlastnosti a trvanlivost.

Již po třech letech uskladnění se mění charakteristika pneumatik, která sebou přináší především zhoršení jízdních vlastností. Jedná se především o zhoršenou přilnavost jak na suché, tak na mokré vozovce. Pečlivý zákazník by proto měl po prodejci chtít informaci o roce výroby nakupované pneumatiky. Přestože to není běžné, někteří prodejci stáří pneumatik uvádí. „Uvádění informací o stáří a původu pneumatik je u solidních prodejců samozřejmostí. Přináší to sebou jisté administrativní zatížení, přesto si myslíme, že tento přístup k prodeji pneumatik bude v Česku brzy běžnou záležitostí,“ říká Václav Částka ze společnosti Dobré Pneu.

V době, kdy se pneumatiky nepoužívají, je důležité jejich správné uskladnění. To sebou přináší nezanedbatelný vliv na jejich životnost a jízdní vlastnosti. Pneumatiky běžně uskladňují pneuservisy za přibližně 1000 Kč za rok. „Pokud si automobilista pneumatiky uskladňuje sám, měl by kola ukládat na tmavém, suchém místě, kde teploty nedosahují vysokých hodnot,“ radí Částka a dodává: „Správně také by pneumatiky měly zůstat nahuštěné a ležet. Pokud budou uskladněny na výšku, měly by se každý měsíc pootočit, aby nestály na té samé ploše celou dobu. Mohlo by je to deformovat.“

Podle zákona jsou zimní pneumatiky povinné do 31. března. Ani po tomto datu není zcela nutné výměnu uspěchat. Ideální čas pro přezutí zimních pneumatik na letní je tehdy, když se dlouhodobě změní provozní podmínky – jedná se nejenom o teplotu vzduchu, ale také o teplotu vozovky.

 

Sedmero pro správný výběr pneumatik

  1. Sledujte informace o nájezdnosti – tedy na kolik kilometrů vám kola vydrží (sportovní pneu sice „dobře řežou zatáčky“, nicméně nevydrží vám tak dlouho jako běžné)
  2. Zajímejte se o dosavadní uskladnění a o informaci, jak jsou kola stará (přestože kupujete nové) více jak 3 roky se již odrazí na kvalitě
  3. Dejte pozor na valivý odpor - čím nižší, tím více ušetříte za pohonné hmoty
  4. Volte ověřeného prodejce
  5. Nekupujte to nejlevnější zboží (pozor na dovoz z Číny)  
  6. Kupujte ideálně nové pneu
  7. Pokud kupujete starší, dávejte si pozor na hloubku dezénu (pod 1,6 mm je již kolo nepoužitelné)
auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.