Šumavský národní park se více
otevře handicapovaným lidem

Šumavský národní park se více
otevře handicapovaným lidem

4. 8. 2013

Návštěvníkům na vozíku, slabozrakým, sluchově postiženým či jinak hadicapovaným turistům se už letos začne víc otevírat cesta k poznání Šumavy. Správci národního parku pracují na projektu, který pomůže šumavskou přírodu víc zpřístupnit lidem s handicapem. S průvodci a se speciálním ekologickým vozidlem se budou moci například i vozíčkáři podívat na místa, kam by se jinak nikdy nemohli dostat.

Ještě na podzim chce správa parku podepsat memorandum o spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením. Ve spolupráci s odborníky připravují správci parku program a návštěvnické trasy, které umožní i lidem s různými handicapy vychutnat si atmosféru Šumavy. Zatím si například vozíčkáři park moc neprohlédnou, výjimkou jsou místa, kterými vedou asfaltové cesty.

Projekt vznikl na jaře. Ještě před zimou by měl mít park speciální ekologické vozidlo upravené pro přepravu vozíčkářů a jejich doprovodu. Díky výkladu řidiče - průvodce se dozvědí i zajímavosti o Šumavě. "Máme připraveno asi 15 okruhů, většina z nich vede po druhých zónách národního parku. Budou tematicky zamřené. Jedno z těch témat je plavení dřeva, zpracování dřeva, rašeliniště, pašeráci," vyjmenoval náměstek ředitele parku Tomáš Fait.

Pro návštěvníky se chystá i ekologické vozidlo

Kromě toho park pracuje i na dalším zpřístupnění Šumavy pro starší lidi nebo naopak pro rodiny s dětmi, které nezvládnou pěší mnohakilometrové túry trvající několik hodin. Malé skupinky by podle představ správců parku mohlo na vybraná místa v budoucnu dopravit vozidlo s ekologickým pohonem. "Místa, kam bychom chtěli těmto skupinám návštěvníků pomoci se ekologicky šetrnou dopravou dostat, je například Černé jezero, jezero Laka, Březník, Poledník, Plešné jezero," doplnil Fait. Tato nabídka nebude k dispozici letos, správci parku na ní ale pracují. Skupinky by mohly vyjíždět přímo ze šumavských obcí.

Šumava
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.