Karl Benz o svém automobilu
pochyboval. Manželka vůbec

Karl Benz o svém automobilu
pochyboval. Manželka vůbec

4. 8. 2013

Před jedním a čtvrt stoletím, 5. srpna 1888, podnikla manželka německého automobilového vynálezce Karla Benze historicky první dálkovou jízdu vozem. Tajně, bez vědomí svého chotě, si paní Bertha vypůjčila jeho motorovou tříkolku a během jediného dne dokázala urazit více než stokilometrovou vzdálenost. To bylo v té době velké dobrodružství.

Konzervativní vynálezce se raději držel zpátky. Nebyl si jist, zda jeho vůz vydrží jakoukoli zatěžkávací zkoušku a bál se ostudy. Jenže o propagaci automobilu se nakonec postarala právě Benzova, velice prakticky založená manželka.

Za rozbřesku 5. srpna 1888 odvážně vyrazila v tříkolce z Mannheimu do jejího rodného Pforzheimu. Posádka vozu, kterou kromě Berthy Benzové tvořili ještě dva její synové, po cestě musela řešit mnoho technických problémů. Několikrát jim motor "chcípl" a museli ho nahazovat klikou. Večer ale do 106 kilometrů vzdáleného cíle přece jen v statečná posádka pořádku dorazila. Dostavníkem by to trvalo třikrát déle.

První dálková cesta se setkala s velkým zájmem přihlížejících i dobového tisku. Rozptýlila pochybnosti o spolehlivosti a bezpečnosti automobilu a položila tak základ budoucímu úspěchu firmy. Paní Benzová se dožila vysokého věku a svého muže přežila o 15 let. Zemřela 5. května 1944, dva dny po 95. narozeninách v Ladenburgu, kde sídlila Benzova první dílna.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.