Před 105 lety byla objevena 
tajemná willendorfská venuše

Před 105 lety byla objevena
tajemná willendorfská venuše

6. 8. 2013

Willendorfská venuše, která byla nalezena 7. srpna 1908 při stavbě železnice nedaleko Křemže v Dolním Rakousku, patří k nejstarším doposud objeveným uměleckým zobrazením lidské postavy. Stáří 11 centimetrů vysoké paleolitické vápencové sošky je odhadováno na 25.000 let. Jejím současným domovem je vídeňské Přírodně-historické muzeum.

O něco starší i cennější než rakouská venuše je její moravská varianta - slavná Věstonická venuše, která byla objevena v roce 1925 (datovaná je do období 29.000 až 25.000 let před naším letopočtem). A podle nejnovějších poznatků je možné, že z Moravy pochází i Willendorfská venuše, která byla patrně vyrobena z kamene ze Stránské skály v Brně.

Obdobné figurky, hlavně sošky žen - takzvané venuše, ze starší doby kamenné se našly také ve Francii, Německu, Itálii, na Ukrajině, v Rusku nebo na Slovensku. Nejstarší doposud objevené zpodobnění lidské postavy na světě - Švábskou venuši - vytvořil pravěký umělec asi před 35.000 až 40.000 lety. Z Moravy pochází i další významný nález - Landecká (též Petřkovická) venuše stará asi 23.000 let.

Willendorfská venuši objevil rakouský archeolog Josef Szombathy. Soška představuje nahou, symetricky provedenou obézní ženskou postavu s hlavou skloněnou k hrudi. Provedení je realistické, zbytky červeného barviva nasvědčují tomu, že jím byla původně pokryta celá plastika. Přesný výrobní postup venuše není znám.

archeologie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%