František Němec: mistr ze staré
školy, který se raduje z maličkostí

František Němec: mistr ze staré
školy, který se raduje z maličkostí

9. 8. 2013

Snad nejsilněji se vryl do povědomí diváků jako tatínek-horolezec z filmových veseloher Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. S bohatou škálou jeho hereckého mistrovství je ale možné se seznamovat hlavně v inscenacích činohry Národního divadla, kde působí už přes třicet let. Divadelní a filmový herec František Němec slaví 9. srpna sedmdesáté narozeniny.

Na DAMU nedá dopustit

Rodák ze Sezimova Ústí vystudoval pražskou DAMU a od roku 1964 byl osmnáct let v angažmá v Městských divadlech pražských. V roce 1982 nastoupil do Národního divadla, kde začínal titulními rolemi Shakespearova Hamleta a Goethova Fausta a později ztvárnil další desítky divadelních postav. Za roli dirigenta Wilhelma Furtwänglera ve hře Na miskách vah získal cenu Thálie za rok 1998.

Když František Němec hovoří o DAMU, nešetří úctou. „To byla jedna osobnost vedle druhé. Paní Fabianovou počínaje a Františkem Halmazňou, báječným tanečníkem, který nás učil pohybovou výchovu, konče. A následně Komorní divadlo, to bylo nebe plné hvězd! Všichni byli nesmírně vstřícní, neskrblili profesní ani životní radou,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Ale jak už to bývá, přes všechny ctihodné divadelní role mu největší popularitu přinesl horolezec Luboš ze dvou zmíněných veseloher Marie Poledňákové. A zazářil také jako plachý chirurg Řehoř z oblíbeného televizního seriálu Nemocnice na kraji města.

Bez hvězdných manýrů

Přestože charismatický elegán ze staré školy patří už mnoho let k oporám Národního divadla, je skromný a nepotrpí si na hvězdné manýry.  „Co mi dělá radost? To mohou být maličkosti, droboučké věci. Třeba i to, když přijedu do Krče, kde je jiný vzduch než v centru. Je to setkání s milým přítelem. Už ten vás dokáže rozsvítit a je to úžasné. Mám radost, že jsou mí blízcí zdraví. A samozřejmě vnuci. Na jednu stranu bych chtěl být s nimi déle, ale je to i únavné. Ale jsem rád, že život takhle jde, jsou děti, zeťové a teď vnuci. Přijdou s těmi bagry a autíčky a já, protože jsem takové hračky neměl, si s nimi hraju,“ vypráví nadšeně.

Kromě milovaného divadla se František Němec v posledních letech objevil například ve filmech Všichni moji blízcí, Rebelové, Samotáři nebo v televizním filmu Post Bellum. Vedle zmíněné Ceny Thálie obdržel v roce 2008 Cenu Sazky a Divadelních novin za výkon v roli Cecila v inscenaci Ledňáček, kterou nastudoval pohostinsky v Divadle Ungelt.

herecké legendy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.