Cimrman má svou rozhlednu,
je z ní vidět až do Liptákova

Cimrman má svou rozhlednu,
je z ní vidět až do Liptákova

10. 8. 2013

Český génius Jára Cimrman se po muzeu v Příchovicích na Jablonecku dočkal i vlastní rozhledny. Vidět je z ní i nedaleký Liptákov, kde Cimrman údajně žil.

Muzeum a Maják Járy Cimrmana jsou postaveny na pomezí Jizerských hor a Krkonoš podle projektu architekta Martina Rajniše a je skvělou ukázkou typické přírodní architektury. Kruhová celodřevěná rozhledna je vysoká 24 metrů a jakoby vyrůstá přímo z muzea, jež je z poloviny vrostlé do svahu. Originální konstrukce rozhledny je velmi vzdušná a siluetou připomíná maják. „Před pár miliony lety sem dosahovaly břehy moře, a tak nám idea majáku přišla správná,“ vysvětlil spolumajitel areálu U Čápa, kde se rozhledna nachází, Aleš Voverka.

Rozhledna s muzeem stojí u jednoho z nejstarších domů v Příchovicích, první zmínka o areálu U Čápa je z roku 1654. Areál je turisty vyhledávaný hlavně v zimě, jeho součástí jsou totiž sjezdovky a vyhlášený je jeho ledový bar. Právě rozhledna a muzeum otevřené už v červnu letošního roku by mohly nepoměr v zimní a letní návštěvnosti změnit. „Zájem je zatím značný, přišly už stovky lidí,“ řekl Voverka.

Lidé se mohou nejen dívat, ale také se podílet na spoluvytváření Cimrmanova muzea. Podle Voverky stále nosí předměty, které jsou podle nich s fiktivním géniem spojené. V muzeu je například madlo, které Cimrman údajně vyrval z koně při hádce s jedním ze zakladatelů Sokola Jindřichem Fügnerem, jenž odmítl přejmenovat tělovýchovné nářadí kozu na hříbě. Je tam také nůž na otevírání dopisů, který Cimrman zabavil na poště se slovy, že tam nemá co pohledávat. Právě s bývalou místní poštou, jež byla na návsi, je spojený další připravovaný projekt v Příchovicích. „Na poště, kam nosil Cimrman svoji korespondenci, chceme otevřít příští rok kavárnu,“ upřesnil Voverka.

Jára Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, vytvořená v 60. letech minulého století Jiřím Šebánkem a Zdeňkem Svěrákem. Na motivy jeho údajného života a díla byla vytvořena podstatná část repertoáru divadla Járy Cimrmana, hry napsané jeho jménem a "vědecké" přednášky. Nejznámějšími autory her jsou Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%