Jak se oblékali naši předci za časů 
Velké Moravy? Hlavně pohodlně

Jak se oblékali naši předci za časů
Velké Moravy? Hlavně pohodlně

11. 8. 2013

Oblečení používané v dobách Velké Moravy je stále inspirativní a má pořád své uplatnění. Přesvědčená je o tom Petra Klimková, která v archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku seznamovala návštěvníky historického festivalu s textiliemi používanými v období Velké Moravy.

Typickým oblečením našich předků byly v 9. století tuniky. Ženy je nosily dlouhé po zem s dlouhým rukávem či kratším. Muži oblékali košile do půlky stehen a k tomu kalhoty. Když bylo teplo, nosily se lněné věci, v zimě na to ještě vlněné. Čím větší zima, tím více vrstev, řekla Klimková s tím, že oblečení bylo pohodlné a hodně volné: Lněné oblečení je v létě příjemné, chladí, sice se trošku krčí, ale je vzdušné.

Ze stejných materiálů se dříve vyráběly čepice, které nosili muži i ženy, vdané ženy používaly různě zdobené šátky. Vyšší vrstvy si obouvaly kožené boty, nižší používaly různé látky nebo chodili lidé bosí.

Stejné materiály, které používali naši předkové, se snaží shánět milovníci historie, kteří se podobných akcí zúčastňují. Problém je s dostupností stoprocentní vlny, která je drahá, může stát podle gramáže až 500 korun za metr. Lněné látky se seženou dobře. Používáme přírodní barviva. V dobách Velké Moravy bývaly potíže s modrou a červenou barvou, tato barviva se dovážela, proto si je mohli dovolit jen bohatí, řekla Klimková.

Chudí lidé chodili v režném či běleném oblečení. Barevné či zdobené oděvy se používaly spíše při slavnostních událostech.

Velkomoravská říše
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.