Válečný zločinec László
Csatáry je po smrti

Válečný zločinec László
Csatáry je po smrti

12. 8. 2013

O víkendu zemřel maďarský válečný zločinec László Csatáry, který byl už v roce 1948 v tehdejším Československu v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Csatáry skonal ve věku 98 let v Budapešti. Podle maďarského listu Bors zemřel Csatáry v sobotu v nemocnici, kde podlehl zápalu plic.

Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, se Csatáry na jaře 1944 aktivně podílel na deportacích tisíců Židů do tábora smrti v Osvětimi. Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, odkud byli Židé do tábora smrti posíláni. Internované Csatáry podle maďarských zdrojů pravidelně bil či dokonce bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených. V roce 1941 údajně sehrál klíčovou roli v deportaci 300 Židů z Košic na Ukrajinu, kde byli zabiti.

Na konci války Csatáry uprchl z Maďarska a usadil se v Kanadě, která mu udělila občanství. V říjnu 1997 tuto zemi opustil, aby se vyhnul hrozícímu vyhoštění kvůli tomu, že kanadské občanství získal na základě falešných údajů. Loni byl odhalen v Budapešti, kde žil pod cizím jménem. Na Csatáryho byla následně uvalena domácí vazba.

Csatáryho vydání se domáhalo Slovensko, které kvůli tomu formálně změnilo jeho trest smrti na doživotní vězení. Trest smrti byl totiž v Československu zrušen na začátku 90. let. Slovenská justice v uplynulých měsících rozběhla proceduru, jejímž cílem bylo zajistit, aby si maďarský válečný zločinec odpykal trest v zemi pod Tatrami. O způsobu výkonu rozsudku doživotního vězení pro Csatáryho měl v září rozhodovat košický soud. Vzhledem k úmrtí odsouzeného bude toto řízení zastaveno.

Vydání Csatáryho na Slovensko žádala mimo jiné místní židovská komunita. „Nikdy jsme nevěřili, že se souvislosti s Csatárym dočkáme světské spravedlnosti. Vyšší moc, i když pozdě, tento problém vyřešila navzdory tomu, že zločiny proti lidskosti zůstávají nepromlčitelné,“ řekla v reakci na Csatáryho úmrtí mluvčí ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku Lucia Kollárová.

„Je to velmi nešťastný konec ságy, která trvala příliš dlouho,“ reagoval také podle televize CNN ředitel jeruzalémské pobočky Wiesenthalova centra Efraim Zuroff. „Csatáry měl být postaven před soud hned po válce,“ dodal.

2. světová válka nacismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...