Fanoušek skupiny ABBA rozprodal 
sbírku – dražba vynesla 1,5 milionu

Fanoušek skupiny ABBA rozprodal
sbírku – dražba vynesla 1,5 milionu

12. 8. 2013

Za téměř pět tisíc eur (asi 129 tisíc Kč) se v neděli v online aukci vydražila vzácná nahrávka skupiny ABBA, která byla součástí dražby rozsáhlé sbírky pamětihodností kapely. Celkově ale dražba vynesla méně, než se předpokládalo.

Aukci uspořádal Thomas Nordin, sběratel všech věcí, které souvisejí s kariérou skupiny, jež se celosvětově proslavila takovými hity, jako je Dancing Queen, Fernando či Mamma Mia. Do dražby dal valnou většinu své sbírky čítající zhruba 25 tisíc položek.

Největší úspěch měl limitovaný maxi singl

Na nejvyšší cenu vystoupal maxi singl z limitované edice vydané v roce 1981 k 50. narozeninám manažera skupiny Stiga Andersona. Nahrávka, které bylo vydáno jen 200 kusů, se vydražila za 4800 eur, což byl téměř dvojnásobek vyvolávací ceny. „Je to fantastické! Jsem ohromený! komentoval to Nordin.

Celková suma získaná z této dražby činí přibližně 500 tisíc švédských korun (1,49 milionu Kč), uvedl Christian Minnhagen, zástupce šéfa aukční síně Stockholms Auktionsverk. Přitom se ale odhadovalo, že by prodej mohl vynést až 800 tisíc švédských korun.

Prodala se i purpurová vesta nebo mýdlo

Výsledek zaostal za našimi předpoklady. Nesmíme však zapomínat, že je to poprvé, co se takový prodej realizoval, dodal Minnhagen a zdůraznil, že cena zaplacená za některé předměty naopak očekávání překročila.

Mezi nimi byla kupříkladu purpurová vesta nesoucí název kapely, jež se prodala v přepočtu za téměř 94 tisíc Kč, či vzácné mýdlo, které vyneslo 12 tisíc Kč.

Sběratel začal v devíti letech

Sbírka obsahovala předměty, které Nordin sbíral od roku 1974, když ABBA vystřelila ke světové slávě vítězstvím v soutěži Eurovize s písní Waterloo. Nordinovi bylo tehdy devět let, ale ihned začal shromažďovat vzácné kousky a nezvyklé předměty související s kapelou. Byly to například dřeváky ABBA vyrobené výhradně pro americký trh, panenky, knihy i originální plakáty.

hudební legendy sběratelství
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.