Hrad Český Šternberk
má otevřeno celoročně

Hrad Český Šternberk
má otevřeno celoročně

12. 8. 2013

Středověký hrad Český Šternberk na Benešovsku, jehož majitel Zdeněk Šternberk oslaví 15. srpna devadesáté narozeniny, je návštěvníkům otevřen celoročně už přes deset let. Tuto otvírací dobu zavedla památka jako jedna z prvních v zemi. Gotický hrad návštěvníky láká především na zrestaurované exponáty, mezi které patří třeba několik starých hodinových strojů nebo sbírka rytin s tématem třicetileté války. „Každoročně ho navštíví kolem 100 tisíc turistů,“ řekla kastelánka Zuzana Míková.

Podle kastelánky se před mnoha lety hrad otevřel i v zimě, což pomohlo udržet dobrou návštěvnost. „Dříve jsme byli jedni z prvních, kdo v zimě hrad otevře, a bylo to hlavně pro cizince, protože dříve byly všechny objekty zavřené,“ podotkla Míková. Vyšší návštěvnost podobně jako ostatní památky hrad zaznamenává v letních měsících, méně lidí tam naopak chodí na jaře a na podzim.

Všechny peníze, který hrad potomka šlechtického rodu na vstupném vydělá, jdou zpátky do jeho oprav. V posledních letech byla opravena třeba jižní terasa nebo severní parkán, což je prostor před hradbami hradu. „Statické poruchy jsou jedny z nejdražších věcí, které se dělají neustále,“ uvedla Míková.

Hrad je podle ní výjimečný třeba tím, že má zrestaurovanou většinu exponátů. „Nyní necháváme postupně restaurovat koberce, obrazy a hodiny. Opravovat se musejí fasády i střecha. Té práce je tady hodně," dodala Míková.

Hrad kromě starých hodin, dokumentů, plánů měst a bitev nebo portrétů vojevůdců třicetileté války návštěvníkům ke zhlédnutí nabízí třeba sbírku obrazů bitev z 19. století z dob prusko-rakouské války. Velké obrazy bitev u Hradce Králové, Sadové nebo Kolína namaloval Filip Sternberg, který je dědečkem potomka šlechtického rodu Zdeňka Sternberga.

Hrad byl založen v roce 1241 Zdeslavem ze Sternberga a od středověkého gotického hradu prošel stavebním vývojem, při němž byl mimo jiné rozšiřován a zdokonalen obranným systémem. V roce 1949 československý stát hrad vyvlastnil a současnému majiteli z původního rodu patří opět od roku 1992, kdy jej vrátil v restituci.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.