Obáváte se trombofilie?
Nechte si otestovat DNA!

Obáváte se trombofilie?
Nechte si otestovat DNA!

15. 8. 2013

Obáváte se trombózy, infarktu, mrtvice nebo jiné cévní komplikace? Vyskytlo se toto závažné onemocnění ve Vaší rodině? Nyní si můžete nechat udělat jednoduchý genetický test, podle kterého lze zjistit přítomnost tzv. vrozené trombofilní mutace. Stačí navštívit některou z 42 poraden Světa zdraví v ČR, kde vám odeberou vzorek DNA, zhruba do tří týdnů pak máte výsledek testu provedený přední českou genetickou laboratoří.

Nejrizikovějšími skupinami z hlediska vzniku trombů jsou ženy používající antikoncepci či hormonální léčbu a také lidé obézní. Proto také genetické testy začali nabízet ve Světě zdraví, síti poradenských center pro trvalé zhubnutí.

„Stovky našich klientů, kteří u nás řeší obezitu či nadváhu, výživovým specialistům potvrdilo, že se trombofilie obávají. Proto jsme se dohodli s předním českým genetickým centrem, že pro naše poradny budou provádět genetické testy,“ říká k zavedení nové služby Světa zdraví generální ředitel Josef Hůla.

Vznik trombu a testování trombofilních mutací

Někdy se stane, že se trombus (krevní sraženina) nebo jeho část odlomí a putuje cévním systémem až do míst, kde ucpe důležitou cévu a způsobí tak závažnou poruchu prokrvení v této oblasti. Tyto tromby mohou doputovat až do srdce a způsobit infarkt, v mozku mozkovou příhodu, v plicích plicní embolii atd. Nejčastější formou tromboembolické nemoci je pak tzv. hluboká žilní trombóza, kdy se tromby tvoří v hlubokých žilách dolních končetin.

Trombofilie může být dědičná, získaná, anebo vzniká kombinací dědičných a nedědičných příčin. Vyšetření vrozeného trombofilního stavu provádí genetické laboratoře z DNA, jejíž vzorek se získává stěrem slin v ústní dutině. „Naše laboratoř pak testuje tzv. trombofilní mutace genů, které ukazují na zvýšené riziko trombofilie. Nejčastější je přitom Leidenská mutace, jejímž nosičem je až pět procent české populace,“ vysvětluje MUDr. Petr Lošan, ředitel Genetiky Plzeň, která pro pobočkovou síť Světa zdraví bude testy provádět.

Rizikové faktory a rizikové skupiny

Podle něho má na výskyt tromboembolické nemoci kromě genetických faktorů také životospráva, obezita, kouření a další zevní faktory. Rizikovými skupinami jsou zejména ženy používající antikoncepci či hormonální substituční terapii v přechodu a lidé s nadváhou. 

„Obézní lidé mají méně fyzické aktivity, vyšší tendenci k hypertenzi, vzniku křečových žil, hypercholesterolemii a všechny tyto uvedené symptomy přímo zvyšují riziko vzniku trombózy či embolie,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Nývlt, předseda Lékařské rady Světa zdraví. A to je také důvodem, proč tato síť nutričních poraden tuto novou službu - genetické testy - zavádí.  Jeden genetický test na zjištění rizika trombofilie vyjde ve Světě zdraví na 2000 korun.

Nedědičné  trombofilní stavy

 Mezi situace, kdy se zvyšuje riziko vzniku trombu patří:

- dlouhodobé znehybnění, tj. upoutání na lůžko nebo fixace končetiny v sádrovém obvazu, dlouhé cestování spojené s dlouhým sezením
- užívání antikoncepce (společně s Leidenskou mutací zvyšuje riziko vzniku trombu 30x)
-  užívání hormonální substituční terapie v přechodu
-  těhotenství, šestinedělí
-  obezita, kouření, křečové žíly
-  onkologická onemocnění, chronická střevní onemocnění, autoimunitní onemocnění, sepse
-  kombinace jakýchkoliv výše uvedených faktorů

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.