Chcete potraviny bez "éček"?
Vybírejte ty s logem CEFF

Chcete potraviny bez "éček"?
Vybírejte ty s logem CEFF

17. 8. 2013

Nové české výrobky získaly logo CEFF (Certified E-Friendly Food) a zařadily se tak do skupiny potravin bez zbytečné chemie. Jedná se o drůbeží tlačenku značky Vodňanské kuře, paštiku z vepřového masa, kterou vyrábí Jatka Machač, a o dětské Perličky od firmy Poex. Všechny tyto produkty jsou vyráběny v souladu se stanovami CEFF a neobsahují pro lidský organizmus nevhodná éčka, jako jsou konzervanty, umělá barviva, sladidla či glutamát.

„Logo CEFF umístěné na jejich obalech poskytuje spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin bez obsahu škodlivé a nadbytečné chemie. Tím usnadňuje samotný nákup a pomáhá snížit konzumaci nežádoucích chemických přísad. Zároveň je CEFF garantem složení těchto potravin, jelikož je na absenci určitých éček namátkově testuje u Státního zdravotního ústavu,“ říká Ivana Bednářová Častvajová z projektu CEFF.

Drůbeží tlačenka – klasická česká pochoutka bez chemických konzervantů

Pro milovníky české tradiční kuchyně je určena drůbeží tlačenka známé značky Vodňanské kuře. Spadá do skupiny tepelně opracovaných masných výrobků a je tedy určen pro přímou spotřebu za studena.  Díky vhodnému složení ji mohou bez starosti konzumovat velcí i malí zákazníci s výjimkou kojenců, a to bez rozdílu zdravotního stavu, dietních omezení či alergií. Tlačenka je zcela bezpečná, neobsahuje žádné alergeny, lepek, přídatné látky ani agresivní koření. Právě díky svému šetrnému složení získala certifikaci CEFF. Má lahodnou chuť, je křehká a šťavnatá a obsah masa si může zákazník sám ověřit na viditelné mozaice.

Tatínkova paštika, chutný předkrm i svačina

Dalším nově certifikovaným výrobkem je Tatínkova paštika z produkce jatek Machač. Obsahuje pouze vepřové maso, sůl a směs koření, žádné přídatné látky ani náhražky. Základem její výroby jsou kvalitní suroviny a původní receptura, na kterou jsou jatka Machač právem hrdá. Paštika je vhodná pro každého, kdo si rád pochutná na masných výrobcích ze skutečného masa.

Sladké a barevné Perličky pro mlsání v každém věku

Děti rády sladké, ale ne každá dobrota je pro ně vhodná. Jedna z těch, které mohou bez starostí konzumovat, jsou sladké ovocné Perličky od firmy Poex. Ta se zaměřuje na výrobu cereálií, snacksů a sušených plodů a pro děti má ucelenou řadu produktů. Perličky mají kukuřičný základ, přírodní ovocné aroma a dají se konzumovat buď samotné, nebo s mlékem jako snídaňové cereálie. Vhodné jsou pro každého, ale na pozoru by se měli mít alergici. Perličky mohou obsahovat stopy arašídů, ořechů, obilovin s obsahem lepku, mléka, sóji a sezamu.

O projektu CEFF

Cílem projektu CEFF (Certified E-Friendly Food) je poskytnout spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci snížit spotřebu nežádoucích chemických přísad. Logo CEFF najdete pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná Éčka, mezi než patří konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát.

Iniciatiova CEFF nepolemizuje o bezpečnosti potravin či o škodlivosti jednotlivých Éček. Netvrdí, že Éčka jsou nebezpečná a nerozporujeme platnou legislativu týkající se přídatných látek. Uvědomuje si ale, že u řady Éček se musí dodržovat maximální množství jejich spotřeby, jinak existuje riziko zdravotních problémů. Zdravotní dopady na rizikové skupiny konzumentů a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých Éček nejsou nikým testovány, jelikož je to technicky nemožné. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných. Doporučujeme proto vařit z čerstvých surovin či z potravin vyrobených na přírodní bázi a omezit na možné minimum konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty.

potraviny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.