Na Karlově náměstí v Praze
postaví „koncentrační tábor“

Na Karlově náměstí v Praze
postaví „koncentrační tábor“

4. 4. 2012

Na pražském Karlově náměstí vyroste v květnu velký model koncentračního tábora z období heydrichiády. Bude připomínat výročí 70 let od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Návštěvníci tak mohou na vlastní kůži okusit atmosféru nacistických represí a poznají důležitou část českých dějin.

Výstavu pořádá občanské sdružení Post Bellum, které archivuje vzpomínky pamětníků a shromáždilo sbírku téměř 2000 zvukových záznamů, tisíců fotografií a vzpomínkových textů.

Sdružení například vyzpovídalo desítky lidí, kteří pomáhali parašutistům z Anglie, ukrývali u sebe odbojáře nebo uprchlé Židy a podíleli se na zpravodajství pro československé exilové ministerstvo národní obrany. „Zatímco oni bývají při výročích atentátu na Heydricha přehlíženi, jména atentátníků Gabčíka a Kubiše zná každý. Přitom právě tito vlastenci prokázali obdivuhodnou statečnost a obětavost v boji za svobodu Československa,“ uvádí sdružení.

V říjnu 1942 v koncentračním táboře Mauthausen bylo v tichosti zavražděno 252 odbojářů a členů rodin. Jejich těla byla spálena a popel rozptýlen. Tisíce lidí byly umučeny v souvislosti s atentátem.

Za skutečně důstojné, silné a naléhavé místo k přemýšlení, které symbolizuje zvrácenost nacistického režimu, považují autoři výstavy koncentrák. Proto se rozhodli vystavit velkoformátové dobové fotografie, portréty a příběhy umučených i těch, kteří dosud o utrpení československých odbojářů mohou svědčit. Audiozáznamy jejich vzpomínek budou znít v barácích tohoto lágru a budou se mísit s venkovním archivním vysíláním protektorátního propagandistického rozhlasu.

Výstava bude na Karlově náměstí od 23. května do 19. června. Provázet ji budou besedy s pamětníky, historiky, filosofy a filmové projekce.

výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.