Nejezděte do Egypta, nově
varuje česká diplomacie

Nejezděte do Egypta, nově
varuje česká diplomacie

17. 8. 2013

Situace v Egyptě se dramatizuje. České ministerstvo zahraničí vydalo aktuální doporučení českým občanům, aby nejezdili do Egypta, a to ani do turistických resortů u Rudého moře. Důvodem je zhoršující se bezpečnostní situace na celém egyptském území. Turisté, kteří již v Egyptě jsou, by měli do odletu domů zůstat v hotelových areálech a nevycházet z nich.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur sdělila, že nyní je v Egyptě kolem 5000 českých turistů. Více než 2000 jich mělo odcestovat tento víkend z České republiky do letovisek Marsá Alam a Hurgada, ale již neodletí. „Cestovní kanceláře lety od soboty do příštího týdne zrušily a dále se rozhodnou podle aktuální situace,“ uvedla asociace.

Je mezi nimi největší česká cestovní kancelář Exim tours. „Jde o preventivní opatření. Klienti, kteří jsou v této chvíli v letoviscích, dokončí svoji dovolenou v původních termínech," řekl marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma. „Delegáti doporučují turistům, aby se vyhýbali srocením lidí, zejména v blízkosti mešit,“ doplnila tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

České cestovní kanceláře tak zrušily až do 26. srpna charterové lety do Egypta. Jen o tomto víkendu neodletí zmíněných 2000 turistů. Lety naplánované na nejbližší dny odletí do Egypta bez turistů a budou využity pouze k jejich návratu. „Obnovení letů do Egypta bude záviset na politické situaci v zemi a postoji českého ministerstva zahraničních věcí,“ dodal mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Doporučení českého ministerstva zahraničí zatím není výzvou k evakuaci. Podobné doporučení vydalo například také Německo.

Situace v Egyptě se dramaticky zhoršila po středečním policejním zásahu proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího. O život přišlo na 600 lidí. Demonstrace stále pokračují a přibyla zhruba další stovka obětí. V Káhiře je slyšet střelba a v severoafrické přímořské zemi platí výjimečný stav.

Podle oficiálních statistik navštívilo Egypt kvůli dovolené v loňském roce 238 tisíc Čechů, což představovalo nárůst 15 procent oproti roku 2011. Egypt tak patří mezi šest nejoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů.

Egypt turistika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%