Zaniklou a tajemnou osadou Umíř
vede nyní nová naučná stezka

Zaniklou a tajemnou osadou Umíř
vede nyní nová naučná stezka

18. 8. 2013

Milovníkům přírody a nadšencům pro opuštěná místa s tajemnou atmosférou Český svaz ochránců přírody (ČSOP) zpřístupnil originální naučnou stezku. V zaniklé osadě Umíř na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje, v přírodním parku Manětínská hornatina, vzniklo navíc bivakovací místo, kde mohou přespat tři lidé.

Umíř je na planině uprostřed rozsáhlých lesních porostů u zříceniny hradu i zámku Nečtiny. Historie samoty sahá až do 17. století, kdy zde žilo osm hospodářů. V sousedství obce se dosud nachází pozůstatek pevnostní linie budované v roce 1937. "Po roce 1945 bylo německé obyvatelstvo odsunuto a osada se na krátkou dobu stala součástí vojenského prostoru Dlouhá Louka. Domy podlehly postupné zkáze. Do dnešní doby se dochovalo pouze pět studní náležejících k usedlostem, kaplička a několik sklepů," uvedla Lucie Matulová z ČSOP.

Možnost bivakování

Předmětem zájmu ochránců přírody jsou dochované luční porosty, výsledek 500leté činnosti člověka, 100letý sad a připomenutí historie místa. Chtějí ošetřit staré ovocné stromy a přivést tam život. Zakryli studny a u jedné instalovali dřevěný rumpál, aby mohli lidé využít místní vodu. Dále tam vzniklo kryté posezení s přístřeškem pro přespání tří lidí a v bývalé osadě je šest informačních cedulí a tabule s historickými informacemi. Náklady se pohybovaly kolem 200.000 Kč.

V Umíři byla také vysvěcena opravená kaplička. Turisté tam mohou dojít z Plachtína u Nečtin a z Trhomné u Krsů.

Blíž přírodě

Projekt vznikl ve spolupráci s Lesy ČR a firmou NET4GAS. "Programem Blíž přírodě chceme přilákat veřejnost zábavnou i poučnou formou do přírody už od roku 2007," uvedla Zuzana Kučerová z NET4GAS. Celkem se zatím zpřístupnilo 57 lokalit. Více než polovinu tvoří naučné stezky a zbytek vyhlídky, ptačí pozorovatelny nebo panely a posezení například u mokřadů. Naprostá většina je přístupná po celý rok, uvedla Matulová.

Podle Jiřího Šindeláře z ČSOP Berkut, která má Umíř na starosti, jde o čtvrté bivakovací místo v ČR. Další tři vybudovali na západě Čech na Zlatém vrchu v Bečově na Karlovarsku a v nedalekém srubu Nad řekou a na Cechu svatého Víta u Trstěnic na Chebsku.

Přírodně cenná místa doporučují a starají se o ně základní organizace ČSOP. "Jsou poměrně hodně navštěvovaná," uvedla Matulová. Na západě Čech jsou další v Kamenci u Radnic na Rokycansku, Mnichovské hadce v Pramenech na Chebsku, Podkovák u Lesné na Tachovsku, hora Vladař ve Vladořicích a Chlumská hora, obojí na Karlovarsku, Vodní svět u Lesné a Capartické louky u Capartic, obojí na Domažlicku, a na severu Plzeňska Telecí potok u Vidžína. Letos otevře ČSOP osm lokalit.

naše tipy příroda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%