Cesta na Sever 3:
starobylé město Lund

Cesta na Sever 3:
starobylé město Lund

7. 4. 2012

Na pouti do Skandinávie pokračujeme dále do univerzitního města Lund. Starobylé město, založené Dány v roce 990, leží v jižním Švédsku v provincii Skäne. Díky obrovské katedrále postavené už v roce 1103  se kdysi stalo sídlem největšího evropského arcibiskupství. V katedrále je hezký orloj a zajímavé krypty.

Lund má rozlohu 25,75 čtverečních kilometrů a téměř 83 tisíc obyvatel. Významná je také zdejší univerzita z roku 1666, která je dnes jednou z největších vzdělávacích a výzkumných institucí ve Skandinávii. Lund je zároveň jedenáctým největším městem ve Švédsku.

Dominantou tohoto města je již zmíněná katedrála Domkyrkan. Ta patří mezi místa, která bychom asi neměli vynechat. Je to románská stavba v centru města s dvěma věžemi a orlojem s dřevěnými postavami, které „ožívají“ vždy ve 12 a 15  hodin.

Čeká nás ještě dlouhá cesta do středního Švédska. Náš penzion se jmenuje Anneberg a leží na břehu jednoho z mnoha jezer, mezi městy Jönkoping a Göttebork. Přijíždíme v půl deváté večer - dosti unavení. Těšíme se na první švédskou večeři, seznámení s programem, průběhem stravování a pak už hurá do postýlek! Po téměř 24 hodinách, strávených  převážně v autobuse, se všichni na pohodlný odpočinek už opravdu nesmírně těšíme.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.