V Praze začal oblíbený
festival Letní Letná

V Praze začal oblíbený
festival Letní Letná

19. 8. 2013

Desátý ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná odstartoval v Praze. Zahajovacím představením byla první ze tří repríz novinky Daniela Gulka a souboru Cahin-Caha z Francie. Vznikla v rámci projektu Lacrimae, na Letné měla loni ochutnávku.

Představení s názvem Rose s podtitulem Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán! je plné smyslnosti, erotiky a témat pro dospělé. Divákům navíc nabídlo vrcholná čísla nového cirkusu: akrobacii na visutém laně, na kole, ve výškách, na posteli plné hřebíků i kontaktní tanec.

K dalším lákadlům festivalového maratonu, který potrvá do 3. září, patří francouzský soubor Les Colporteurs, jehož členové tu sklidili ovace už před pěti lety. Uvedou novinku spojující mistrovskou vzdušnou akrobacii na kovových lankách, trapéze, svislé tyči i na lanech. „A navíc také humor, poetiku, riziko a pohnutý životní osud režiséra a zakladatele souboru Antoina Rigota. Ten je na vozíčku a pohybuje se o berlích, ale do manéže se vrátil,“ uvedl ředitel přehlídky Jiří Turek. Rigotovo zranění nemělo s cirkusem nic společného: zranil se při skoku do vody. V Praze však kvůli operaci ramene nevystoupí.

V nejnovějším představení švédského souboru Cirkus Cirkör nazvaném Knitting Peace se obrazně i doslova proplétají výkony pětice akrobatů s úchvatnou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z lan, nití a drátů. I tito akrobaté uvedli v Praze část v rámci projektu Lacrimae. Třetím kolektivem byl tehdy pražský Cirk La Putyka s Rosťou Novákem v čele. Letos uvádí inscenaci Risk. Už název nezastírá, že riziko je jejím hlavním tématem.

cirkus festival
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.