Hubnu se Světem zdraví 6:
výsledky krve vyděsily lékaře

Hubnu se Světem zdraví 6:
výsledky krve vyděsily lékaře

20. 8. 2013

K určení nutriční typologie nutně potřebuji výsledky krevního rozboru, na který, jak naschvál, čekám už 14 dnů, protože můj lékař si dovolenkuje a své volno si naplánoval tak nešikovně, že zpomaluje vypuknutí celé hubnoucí akce. Výsledek krevního rozboru zvedl ze židle mého lékaře. Nejhorší výsledky za deset let! Zvýšený cholesterol, cukr. Ujišťuji, že budu v péči odborníků na výživu a určitě hodnoty upravíme stravou.

Další týden za mnou. Opět nebyl čas ani pomyšlení na nějaké pravidelné vážení. Vnoučátka mě zaměstnávají od Božího rána a když konečně kolem devíti usnou, vrhnu se k uvolněnému compu, který večer děti okupovaly. Naše prázdninová domácnost vypadá dost chaoticky, má dcera nenaučila dětičky po sobě uklízet, tak pořád zakopávám o nějaké oblečení či roztahané hry. Neustále je cepuju, že po jídle se nejen odnese talířek do kuchyně, ale ve dřezu se hned umyje, protože babička myčku nemá. Mají větší sklerózu než já! Prdlačky sklerózu! Mají odpor k uklízení.

Tak při tom všem rozčilování s nimi a vymýšlení různých aktivit pro ně ani nevnímám chod toho nejzázračnějšího stroje – lidského těla. Přímo mého těla. Tělíčko si spokojeně hubne. Kdo by se domníval, že kvůli hubnutí musí člověk hladovět či jinak se trýznit, je na velikánském omylu. Mé denní porce jsou bohaté a pěkně vypadají, protože ke každému jídlu přidávám zeleninu. Jsem hračička, ladím na talíři barvy, tvary. Mé lepší JÁ má navrch a nedá horšímu JÁ šanci realizovat se. A ono smutně sedí v koutku a číhá. Zrovna včera večer vidělo koblížky pro děti a začalo vystrkovat růžky: „Vezmi si, vždyť to máš ráda!“ A JÁ a JÁ se do sebe pustila jak neposlušní fanoušci Baníku. Nemusela jsem povolávat těžkooděnce, společně s lepším JÁ jsme to horší JÁ přeprali a pochutnala jsem si na grilované cuketě.

Zelenina mi chutná od mala, i když mi spolužačky zpívávaly: „Helena, Helena, proč je takhle zelená? Protože je cimprlína, nejede jí zelenina!“ Neměly holky pravdu, ale já se s nimi nehádala a myslela jsem si své. Já na zelenině vyrostla. Byli jsme chudí, maso bylo tak dvakrát do týdne. Jestli si vzpomínám, třeba vepřová kýta stála nějakých 60 korun za kilogram a velký půlkilový květák tři koruny za kus, takže kilo květáku za šest, tedy desetkrát levnější než maso. Dneska už si nevzpomenu, co jsme mívali na oběd, ale ke všemu byl hlávkový nebo okurkový nebo rajčatový salát a bylo ho vždycky hodně ve velké porcelánové míse a když už si všichni nabrali, já ukořistila zbytek a labužnicky si bužírovala.

Labužnicky jsem si pochutnala i v neděli na svůj svátek. Mladí přijeli pro vnoučátka a za hlídání mne pozvali na oběd. Dala jsem si zeleninový salát s kuřecím masem a odmítla zmrzlinový pohár. Přistihla jsem se, že málo piju. Pár dnů nebyla taková vedra a vypila jsem s bídou litr. Takže na stole stojí celá minerálka a musím ji během dne vypít. Ale bylo potřeba doplnit zásoby. V našem marketu měli akci na Ondrášovku i Korunní, tak jsem si neházela korunou a vzala obě balení. Byli jsme pěšky a v dalších dvou taškách nákup jak do závodní kuchyně. Před marketem jsem zjistila, že i když miláček pobere ty dvě obrovské tašky, na mne zůstanou ta dvě balení vod – ty brďo, 18kg! To přece nemůžu unést! Rozhodnutí padlo rychle. Stmívá se, bydlíme od marketu asi 300 m, dovezeme si nákup domů i s vozíkem a pak ho vrátíme. Tak jsme si to hrkali s tím nákupním vůzkem cestičkou v parku a pořád se otáčeli, jestli za námi někdo neběží. Neběžel. Nákup jsme vyložili a miláček začal nahlas uvažovat, jestli bychom vozík nemohli na něco potřebovat,  když už jsme s ním dojeli až domů. Zakročila jsem, že ho potřebovat nebudeme a odhrkala jsem vozidlo k marketu.

Ve Světě zdraví dnes všechno špatně. Váha sice ukazuje 118,8 – ale o kilo víc tuku a o kilo méně svaloviny a zase málo vody v těle! Centimetry se nehnuly ani v pase ani přes boky, jen přes prsa o centimetr méně. Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Tak takhle ne! Dostávám výsledek rozborů - naducanou složku. Výživová specialistka bere list za listem a vysvětluje jednotlivé seznamy, grafy, hodnoty. Jde mi hlava kolem. Ukazuje seznam doporučených potravin a naopak zapovězených, s kterými bych nezhubla. Na black listu jsou například rajčata, papriky a těmi já se cpu nejraději. Vidím, že hodně ve svém jídelníčku budu muset měnit. A do nádherného notýsku budu vše poctivě zapisovat. Potraviny, pohyb, pitný režim. Tak jo, jdu na to!

Svět zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.