Obyvatelé krajských
měst značně zestárli

Obyvatelé krajských
měst značně zestárli

20. 8. 2013

Obyvatelé velkých měst v Česku za posledních deset let výrazně zestárli. V krajských metropolích žije mnohem více seniorů než dětí. Zatímco v zemi připadá na stovku chlapců a děvčat 113 lidí nad 65 let, v pěti krajských městech je to přes 140. Pod celorepublikovým průměrem jsou jen dvě krajská města. Podobné je to i s průměrným věkem, který v Česku dosáhl 41,3 roku. Ve třech sídlech krajů překročil už 43 let. Vyplývá to z demografické ročenky měst, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Česká společnost postupně stárne a osob nad 65 let přibývá. Lidé díky změně životního stylu a moderní medicíně žijí déle. Rodí se ale také méně dětí. Stárnutí je rychlejší právě ve městech. V některých krajských metropolích se za poslední desetiletí průměrný věk zvýšil i o více než dva roky.

Před deseti lety byla nejstarším městem v zemi Praha. V roce 2003 jejímu průměrnému obyvateli bylo 41,6 roku, loni 41,9 roku. Metropoli tak předehnalo sedm krajských měst a osmé se s ní srovnalo. První příčku teď obsadily Karlovy Vary. Tamní obyvatelé zanedlouho oslaví v průměru 44. narozeniny. V roce 2003 jim bylo průměrně 41,4 roku. Přes 43 let je v průměru i lidem ve Zlíně a Hradci Králové. Nejmladším krajským městem je Ústí nad Labem. Jeho průměrnému obyvateli či obyvatelce je 40,8 roku. Před deseti lety mu ale bylo 38,8 roku. Liberečanům je v průměru 41,1 roku, v roce 2003 neoslavili ještě ani čtyřicátiny.

Ve všech krajských městech žije mnohem víc seniorů než dětí. V Karlových Varech a Hradci Králové připadá na stovku chlapců a děvčat do 14 let dokonce víc než 150 lidí nad 65 let.

Za poslední desetiletí se situace nejméně změnila právě v Praze. Příliš se tu nezvýšil nejen průměrný věk, ale ani takzvaný index stáří. Ten představuje podíl počtu lidí nad 65 let k počtu dětí do 14 let. Před desetiletím byl v Praze nejvyšší. Na stovku dětí tu připadalo 125 seniorů, teď 129. Nyní metropoli v tomto poměru předstihlo šest měst. Nižší index stáří než ona mají Ústí nad Labem, Liberec, České Budějovice, Jihlava, Olomouc a Ostrava. Naopak ve Zlíně, Pardubicích či Plzni je na stovku dětí víc než 140 seniorů.

Za rychlejším stárnutím ve velkých městech může být podle odborníků i to, že je mnozí mladší lidé kvůli rodině opouštějí. Své děti prý raději vychovávají v menších městech. Senioři zase mívají ve větších městech lepší nabídku služeb a pomoci i zdravotní péče než na venkově.

stárnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.