Dokument o Zuzaně
Michnové míří do kin

Dokument o Zuzaně
Michnové míří do kin

24. 8. 2013

Celovečerní film Jsem slavná tak akorát o zpěvačce, textařce a hudební skladatelce Zuzaně Michnové a skupině Marsyas režisérky Jitky Němcové kombinuje trikové technologie, hrané scény, archivy a záběry z vyprodaného koncertu v pražské La Fabrice. Snímek přibližující ve vzpomínkách období největší slávy, radosti a sny těžko uchopitelné umělkyně uvede distribuční společnost Cinemart do tuzemských kin 29. srpna.

Devadesátiminutový film obsahuje rozhovory s řadou známých hudebníků, archivní záběry, životní příběhy jejích souputníků; například dnes již nežijícího Petra Kalandry, a využívá archivní materiály, fotografie i videoklipy. Ve filmu jsou zinscenovány některé představy Michnové. Například scéna s ovcemi procházejícími pražskou čtvrtí Vinohrady vznikla na základě inspirace písní S Luisem věnované režisérovi Luisi Buňuelovi, který ve svém filmu Anděl zkázy použil bílé ovce.

Surrealisticky působí také scéna, kde pro Michnovou v okapové rouře domu připravuje palačinky herečka Iva Janžurová. Film doplňují rozhovory s Markem Ebenem, Jaroslavem Hutkou, Michalem Pavlíčkem, Davidem Kollerem, Michaelem Kocábem, Bolkem Polívkou, Matějem Ruppertem a dalšími.

"Film není o bulvárních příbězích, ale o tvrdé práci, inspiraci, fantazii," uvedla režisérka Němcová.

Čtyřiašedesátiletá Michnová od svých dvanácti let zpívala ve sboru, později vystupovala s tanečním orchestrem a rockovou skupinou. Kromě pěti alb Marsyas vydala Michnová v roce 1986 sólové album Rány, kde hostují Michal Pavlíček a Klaudius Kryšpín. Po několikaleté koncertní pauze se Michnová rozhodla na konci roku 2010 k návratu na hudební pódia spolu s původním členem Marsyas, zpěvákem a skladatelem Oskarem Petrem. V loňském roce vyprodala La Fabriku a letos pokračuje ve šňůře koncertů.

Letos také vyšla kniha s názvem Dávám, tak ber! hudebního publicisty Vojtěcha Lindaura, která je knižním profilem skupiny, pestrou koláží faktografických údajů a osobních vzpomínek autora na setkání se skupinou i jejími jednotlivými protagonisty.

hudebníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...