Foto

Tisíce seniorů chce zvýšení
důchodu za práci na penzi

22. 8. 2013

Zhruba 95 tisíc seniorů a seniorek si požádalo o zvýšení důchodu za to, že v penzi pracovali. Důchod pobírali při zaměstnání. Většina z nich přidáno dostala. Jen letos v prvním pololetí žádost o přidání podalo kolem 22 tisíc penzistů.

O zvednutí důchodu mohli lidé, kteří ho pobírali a současně si i vydělávali, začít žádat nejdřív loni. Museli předtím odpracovat nepřetržitě dva roky a platit sociální odvody. Zvýšení penze "za práci" umožnila novela zákona o důchodovém pojištění, která platí od ledna 2010. Do té doby si pracující senioři sice mohli důchod zvýšit, ale nejdřív se ho museli zříct a za dobu zaměstnání ho nesměli pobírat. Mohli si tak přilepšit k základu za každých 90 dní práce o procento. Teď mohou penzisté vydělávat a současně pobírat důchod, který si díky práci mohou zvýšit. Za každých 360 dní si přilepší k základu o 0,4 procenta.

„Zvýšení důchodu nezávisí na výši výdělku dosahovaného při pobírání důchodu, jak se mnozí domnívají. Částka, o kterou se důchod navýší, je individuální. Vypočítává se z výpočtového základu, ze kterého byl důchodci vyměřen jeho původní starobní důchod," upřesnila mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Důchody se skládají ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a činí 2330 korun. Procentní část se vypočítává podle příjmu a na základě toho, kolik let si člověk hradil důchodové pojištění. Právě tento díl si tedy mohou senioři svou aktivitou vylepšit.

Podle Buraňové se penze lidem, kteří pracují, nezvedne automaticky. Musejí si o to požádat. Žádost je možné sepsat a podat v okresních správách sociálního zabezpečení. Zvýšit penzi si mohou i lidé, kteří šli do důchodu předčasně a teď kvůli tomu dostávají méně.

Buraňová zdůraznila, že se přidávání netýká odpracované doby do konce roku 2009 – tedy do doby, než začala platit novela. Když například důchodce od září 2009 pracuje, čtyři odpracované měsíce do konce roku se mu nezapočítají. O zvednutí důchodu si mohl požádat až po dvou letech výdělečné činnosti po lednu 2010. Za 720 dní pak dostal navíc 0,8 procenta základu. „Pokud ho měl 16 800 korun, zvýšil si penzi o 135 korun měsíčně,“ dodala Buraňová. Když bude senior dál pracovat, může o další přidávání požádat počátkem roku 2014.

Průměrný důchod v Česku dosahoval na konci června k 11 tisíc korun. Pokud by člověk, který ho pobírá, 360 dní vydělával a platil odvody, zvýšil by si penzi měsíčně zhruba o 70 korun. Správa vyplácí celkem 1,73 milionu starobních důchodů.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.