Nejlepší knihou roku 2011
je Lucemburská zahrada

Nejlepší knihou roku 2011
je Lucemburská zahrada

5. 4. 2012

Výroční cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu loňského roku získala Lucemburská zahrada. Spisovatel Michal Ajvaz ji přebral na slavnostním večeru, který se konal na Nové scéně Národního divadla v Praze. Kromě ocenění získal spisovatel i finanční prémii v hodnotě 200 tisíc korun.

Román Lucemburská zahrada, ve kterém autor používá i svůj vlastní smyšlený jazyk, vypráví o tom, co vše během letních prázdnin potkalo pařížského středoškolského učitele Paula.

Jedenáctý ročník cen Magnesia Litera letos překonal rekord v počtu přihlášených titulů. Porotci vybírali z celkem 325 přihlášek.

Nejlepší prózou roku vyhlásila porota povídkovou knihu Zůstaňte s námi spisovatele Marka Šindelky. Různé tragikomické příběhy knihy spojuje autor snahou postihnout smysl lidské existence.

Jako již tradičně předala Dagmar Havlová Literu v kategorii poezie. Porota ocenila sbírku básní Radka Fridricha s názvem Krooa krooa. „Děkuji, mně se lehce rozklepala kolena. Děkuji Hostu, že tu knihu vydali, děkuji děčínské radnici, že to podpořila finančně, a děkuji svým milovaným severním Čechám, protože bez nich bych nenapsal ani jeden verš,“ řekl básník Radek Fridrich.

Literárním objevem roku 2011 se stala kniha Štěpána Hulíka Kinematografie zapomnění. Monografie analyzuje a interpretuje období normalizace na osudech filmových titulů té doby. „Já se to stydím říkat, ale já jsem to dostal jako zadání diplomky,“ vysvětlil mladý Hulík, jak se k tomuto tématu dostal.

Samotní čtenáři ocenili jednou cenou také Zdeňka Svěráka za jeho titul Nové povídky.

Za nejlepší literaturu faktu označili porotci encyklopedii Jiřího Knapíka, Martina France a kolektivu s názvem Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967. „Já cítím potřebu oznámit, že nás s Martinem drží jiná choroba, akutní potřeba psát. Poděkoval bych nakladatelství Academia, které se ujalo rukopisu, na kterém jsme dřeli téměř deset let,“ reagoval na téma slavnostního večera, kterým byla epidemie čtení, jeden z autorů knihy, Jiří Knapík.

Jako nejlepší knihu loňského roku pro děti a mládež zvolila porota soubor básní Radka Malého s názvem Listonoš vítr. Literu za překladovou knihu získala Helena Beguivinová za překlad knihy Francouzská suita od Irène Némirovské.

knihy ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.