Hned poté, co nás obsadili Rusové, 
se režisér Martin Frič rozhodl zemřít

Hned poté, co nás obsadili Rusové,
se režisér Martin Frič rozhodl zemřít

25. 8. 2013

Za svůj život si užil hodně slávy a uznání. Jeho smrt však dodnes vyvolává zvláštní pohnutí, protože na ni měla vliv ruská invaze do tehdejšího Československa. Režisér Martin (Mac) Frič zemřel před 45 lety pomocí alkoholu, jehož se nesměl dotknout, což dobře věděl. Lékaři varovali, že ho může zabít jediná sklenka; a tak nepil. Ale po vpádu vojsk si otevřel uschovanou lahev koňaku – a za pět dní byl mrtev. Skonal v šestašedesáti letech 26. srpna 1968.

Byl jedním z nejplodnějších českých režisérů. Při vysílání mnoha jeho filmů i dnes televize sází na vysokou sledovanost, o žádných Vánocích nechybí některé z jeho četných komedií s Vlastou Burianem či pohádková adaptace Císařův pekař a Pekařův císař nebo Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Natočil víc než sto filmů, mnohé jsou nezapomenutelné

Na svém kontě má Frič mezi stovkou filmů i první českou crazy komedii Eva tropí hlouposti nebo podobně bláznivou veselohru Roztomilý člověk. Vynikající duet v nich vytvořili Oldřich Nový a Nataša Gollová. V některých svých filmech si Frič též zahrál – například po boku krále komiků Buriana ve snímku Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, kde ztvárnil slavného detektiva jako elegán s dýmkou a typickou placatou čepicí.

Herci si jeho klidný přístup pochvalovali

A přesně tak proslul i v civilu. Pro jeho ledový klid a rozhodnost si herci natáčení s ním pochvalovali, dokonce i excentrik Burian.

Na svých filmech se Frič podílel i jako scenárista – Život je pes, Valentin Dobrotivý, Svět patří nám, Hej-rup! a další. Frič ale netočil jen komedie, třeba hned po válce dokončil za okupace roztočenou detektivku Třináctý revír.

Za své dílo získal prestižní ceny

Z 50. let pochází jeho životopisný snímek o doktoru Janském Tajemství krve či drama Psohlavci. V posledních letech života natočil mimo jiné dramata Hvězda zvaná Pelyněk či Lidé z maringotek.

Za své dílo obdržel Frič řadu ocenění, mimo jiné Národní cenu za režii filmů Kristian a Škola základ života. Za film Čapkovy povídky dostal v roce 1947 cenu mezinárodního filmového festivalu v Benátkách.

herecké legendy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.