Podzimní Kréta nabízí teplé moře
ale i nezapomenutelné výlety

Podzimní Kréta nabízí teplé moře
ale i nezapomenutelné výlety

27. 8. 2013

Letošní sezónu suverénně ovládly řecké ostrovy – volil je každý 4. Čech, který si koupil zájezd k moři. I v září jsou všechna letoviska v Řecku v běžném provozu, od října už musíme vybírat s ohledem na teplotu moře. Denní teploty vzduchu už nestoupají do závratných výšin, a proto podzim přímo vybízí k cestám za poznáním. Vytipovali jsme pro vás několik zajímavostí největšího řeckého ostrova – Kréty.

Podzim na Krétě

Hlavní turistický ruch, včetně animačních programů, postupně od září utichá a budete se tak v klidu moci soustředit na odpočinek či poznávání. Průměrná zářijová denní teplota se pohybuje kolem příjemných 29 stupňů, moře bývá vyhřáté zhruba na 24. V říjnu klesnou teploty vzduchu na 25 stupňů, moře ale zůstává na příjemných 23. Od listopadu začíná více pršet a střediska se postupně vylidňují.

Užitečné rady na cestu

Chystáte-li se na Krétu letět, přistanete tu po necelých 3 hodinách letu. Na ostrov se ale můžete dostat i po moři. Na zhruba 10 hodin trvající plavbu se můžete nalodit v hlavním athénském přístavu Pireas. Trajekty ale vyplouvají i z jiných míst, například z ostrova Rhodos. Přemýšlíte-li o návštěvě některé z těchto lokalit, podívejte se na nabídku zájezdů na last minute do Řecka – ceny začínají již na 7 990,- Kč a spolu s koncem sezóny půjdou pravděpodobně ještě dolů.

Pověstné krétské pláže

Kréta je známá svými krásnými dlouhými plážemi s jemným pískem i oblázky, romantickými zátokami i drsnými skalisky. Na východním cípu ostrova se nachází jediná pláž s palmovým hájem – Vai. Zhruba 300 metrů dlouhá pláž leží v mírné zátoce a na průzračně čistém moři se proto stále pohupují jen mírné vlnky.

Tipy na zajímavé výlety po ostrově

Ať už vyrazíte na Krétě kamkoli, nudit se rozhodně nebudete. Doslova na každém rohu tu na vás dýchne starobylá antická atmosféra. I zdejší příroda má ale rozhodně co nabídnout – Kréta je mimo jiné známá i jako ostrov více než 60 soutěsek a 1500 jeskyní.

Po stopách mocného Mínoa – Kréta je odnepaměti spojována s mínójskou kulturou. Její vliv dosahoval až na Pyrenejský poloostrov, kolem roku 1 400 př. n. l ale z neznámých důvodů náhle zanikla. Stopy zanechala po celém ostrově. Snad nejznámější je palác Knóssos, odkrytý roku 1899 britskými archeology. Cestou z něj se nezapomeňte stavit v místní typické vesničce Peza a osvěžit se vínem nebo rakií.

Hlavní město Heraklion - jedná se o významný řecký přístav. Město je zajímavým spojením moderní a historické architektury. Určitě doporučujeme k návštěvě zdejší archeologické muzeum.

Rychlolodí na Santorini - jeden z nejoblíbenějších výletů z Kréty. Plavba na malebný ostrov Santorini trvá jen něco přes 2 hodiny. A pokud byste ještě neměli širého moře dost, můžete se nechat čluny odvést k místním horkým pramenům.

Využijte možnost poznat kouzelnou Krétu mimo hlavní turistickou sezónu. Nebo vás láká jiná destinace? Vyberte si ze široké nabídky last minute pobytů od společnosti Travelportal.cz – předního prodejce zájezdů českých cestovních kanceláří – a uleťte podzimu za teplem!

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.