Vzpomínky na prázdniny - Moskva nebo Londýn?
Ilustrační foto: Pixabay

Vzpomínky na prázdniny - Moskva nebo Londýn?

20. 8. 2021

Jako malá jsem prázdniny trávila na Šumavském Podlesí pod Javorníkem, s vesnickými dětmi jsem pásla za "jednotky" stádo družstevních krav, chodila jsem na houby do "liškového", "hřibového","podhříbkového" lesa, učila se dělat povřísla, snopy a panáky, něco, co dnešní děti už asi nepoznají.

Jako větší jsem jezdila každý rok do pionýrských táborů, ale napíšu něco o prázdninách v roce 1968. Nad těmito prázdninami, hlavně nad jejich začátkem, kroutí dodnes mí známí hlavou.

Maturovala jsem v květnu 1967 a začala studovat na nejmenované vysoké škole v Praze. Na podzim začaly studentské stávky na strahovských kolejích, začaly pronikat informace o přicházejících změnách. Začátkem prosince 1967 za mnou přišly dvě kamárádky, jedna chtěla jet s CKM do Sovětského Svazu, druhá jako "oper" do Anglie. Já, tehdy plná euforiíí, jsem se rozhodla pro zájezd  do Moskvy, Leningradu a Kyjeva. Bláhově jsem  si myslela, že po změnách, které u nás přicházely, se už bezpečně do Ruska nedostanu, kdežto do Velké Británie ano. Vystály jsme si s kamarádkou frontu a na konci června 1968 jsem letěla do Moskvy, projela Sovětský svaz vlakem do Leningradu, Kyjeva a zpátky do Prahy. Koukali tam na nás jako na exotickou zvěř, báli se nás, a podle mne děvčata, co se s námi v Moskvě první den bavila a druhý den již nepřišla, měla asi problémy s KGB.

Vrátila jsem se a šla jsem na brigádu jako průvodčí tramvaje v Praze. Dne 21.srpna 1968 jsem šla na ranní, v pankrácké vozovně hrálo rádio a já se ve 4 hodiny ráno dozvěděla, že nás obsadili Rusové. Tramvaje ten den nevyjely, až asi za dva dny. V centru Prahy to vypadalo jako za války, přes Václavák jezdila tramvaj číslo 18 jen krokem.

Měla jsem babičku v Žitné ulici, kluka ve Štěpánské, kousek od Václaváku, tak jsem každý den šla opisovat nápisy na krámech, na zdech, sbírali jsme letáky, noviny, mluvili s vojáky na tancích. Na tyto prázdniny do smrti nezapomenu a mí známí, zejména ti, co v době okupace utekli do ciziny, nechápou, proč jsem tehdy zvolila to Rusko a ne Anglii. Jinak ta moje kámoška tam tehdy zůstala celý rok. Kdo ví, proč... Rozepisovat se nebudu, ale prázdniny to byly strašné.

Můj příběh prázdniny
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.