Kdo má někoho rád, není na světě 
sám, říká mořeplavec Krautschneider

Kdo má někoho rád, není na světě
sám, říká mořeplavec Krautschneider

26. 8. 2013

Za svůj život postavil několik lodí a podnikl řadu zajímavých plaveb včetně obeplutí Antarktidy či světa. Český mořeplavec Rudolf Krautschneider strávil na vlastnoručně zhotovených lodí na mořích a oceánech dohromady osm let. Za sebou má na 200 tisíc námořních mil, což odpovídá téměř deseti cestám kolem světa. Světoběžník píše také knihy, točí dokumentární filmy a vozí děti z dětských domovů na výlety lodí.

Krautschneider se narodil ve Vídni, dětství ale prožil na Dyji ve Znojmě. Vzdělaní ukončil v sedmé třídě a v šestnácti letech poprvé uviděl moře, které se mu stalo osudným. O rok později odešel pracovat do dolů v Karviné, pak se patnáct let toulal po republice, vystřídal řadu povolání. A potom začal stavět vlastní lodě a cestovat.

S první lodí Velou přistál v roce 1976 na Shetlandách, o tři roky později se dostal na jachtě Polka na Špicberky a na začátku 80. let na ní doplul na Falklandy. Mezi jeho nejdobrodružnější podniky patří obeplutí Antarktidy na lodi Polárka v letech 1990–1993. Poté obeplul svět na replice dřevěné Magalhaesovy lodi Victoria, cesta mu od roku 1999 trvala pět let a 22 dnů, urazil téměř 50 tisíc námořních mil.

Od roku 1994 staví lodě pro dětské domovy, založil a podporuje zařízení rodinného typu a organizuje pro děti prázdninové plavby. „Při našich společných plavbách jsem se od dětí hodně naučil. Věřím, že jim slunce, vítr a voda sdělily to velké tajemství – že když umí člověk mít někoho rád, není nikdy na světě sám,“ napsal v knize Vnučka oceánu mořeplavec Krautschneider, který 27. srpna slaví své sedmdesátiny.

dobrodružství lodě moře
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.