Jak na paměť? Zde jsou mé zkušenosti

Jak na paměť? Zde jsou mé zkušenosti

27. 8. 2013

Pracovala jsem víc jak 3 roky v Poradně pro poruchy paměti FNKV, zabývající se i výzkumem zdravého stárnutí. Během této doby jsem zjistila, že takřka všichni senioři jednoho dne zažijí moment překvapení, kdy jim najednou vypadne z paměti nějaký důležitý termín. Není na to metr, jednomu v 55, dalšímu až po 80. roce života. A pak se nutně dostaví obava z Alzheimerovy choroby.Přátelé vás uklidňují, to se stane každému, máš na to věk a Vy si někde přečtete, že právě začíná kurs trénování paměti. A dál už je jen na Vás, jak se v tom vyznat.

Nejdřív se uklidněte, jednorázový výpadek paměti nemusí znamenat nic hrozného. Pokud se to však bude opakovat, musíte se zamyslet. Může to souviset s únavou, nespavostí nebo depresí. V prvním roce po úmrtí někoho blízkého je to docela běžné, a to i u mladších lidí. Můžete zkusit navštěvovat kurs trénování paměti. Ale pokud zjistíte, že se to nelepší, nezkoušejte druhý, třetí nebo další kurs.
Navštivte lékaře, nejlépe neurologa-specialistu, případně psychiatra.

Pokud ovšem váš výpadek paměti souvisí i se ztrátou orientace, napříkald jste v metru a najednou nevíte, kam jedete nebo jak dál pokračovat v cestě, neváhejte a vyhledejte lékaře. V tomto momentě už kursem trénování paměti moc nespravíte.

Dotazem na internetových stránkách AD centra FNKV v Praze 10 (klikněte zde
) nebo Gerontocentra v Praze 8 (klikněte zde) zjistite, zda aktuálně neprobíhá v ČR nějaký program jako třeba v poslednich letech Dny paměti, kdy vás otestovali a v případě potřeby rovnou nasměrovali na odborníky, kteří měli pro tento účel vyčleněné ordinační hodiny.

Pokud se Vás tento článek ještě netýká, mohu vám doporučit podle současných studií nejúčinnější způsob pro udržení aktivní paměti:
denně 3 až 4 km rychlé chůze, případně pravidelná práce na
zahrádce.


A nezapomeňte, nejlepší lék na všechno je úsměv!

                                                         



 




                                                               

Alzheimerova nemoc paměť
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...