Skype se během deseti let stal
symbolem internetového volání

Skype se během deseti let stal
symbolem internetového volání

29. 8. 2013

Programů pro volání přes internet sice dnes existuje celá řada, jen jeden z nich si však získal takovou oblibu, že se jeho název stal prakticky synonymem pro internetovou telefonii jako takovou. Jde o program Skype, jehož první verze byla vydána před deseti lety, 29. srpna 2003.

Ačkoliv společnost Skype formálně sídlí v Lucembursku, její historické kořeny vedou na sever Evropy a do Pobaltí. Původními tvůrci Skypu byla trojice estonských programátorů Ahti Heinla, Priit Kasesalu a Jaan Tallinn. O rozjezd firmy se pak zasloužili podnikatelé Niklas Zennström ze Švédska a Dán Janus Friis. Mimochodem, oba už předtím dopomohli k úspěchu programu pro sdílení souborů Kazaa, jenž byl ve své době dosti populární.

Jednoduchý a grátis

Úspěch Skypu přišel rychle. Už půl roku po uvedení první betaverze hlásila společnost Skype bezmála tři miliony uživatelů a nezapomněla se pochlubit tím, že každou minutu se u ní zaregistruje 15 nových zákazníků. V současnosti využívá Skype každý měsíc v průměru kolem 300 milionů uživatelů. Ti pak na "skajpu" stráví každý den dohromady asi dvě miliardy minut. Jak firma uvádí na svém blogu, tolik času by stačilo například na 845 pěších pochodů kolem zeměkoule nebo na více než 5400 letů na Mars.

Důvody obliby Skypu jsou v zásadě dva. Tím prvním je jednoduchost. Stačí si program stáhnout z internetu, nainstalovat do počítače, jednoduše se přes web zaregistrovat a pak už jen volat co hrdlo ráčí. Zkrátka nemusí přijít ani konzervativnější zákazníci. Pro ně jsou určeny telefonní přístroje, z nichž se dá po úvodním nastavení volat stejně jednoduše jako s klasickými telefony.

Druhým pilířem úspěchu je nepochybně cena. Za stažení programu se nic neplatí a zdarma jsou i hovory s ostatními uživateli "skajpu". Volání na pevné linky či do mobilních sítí už sice něco stojí, ale ve srovnání s cenami klasických telefonních operátorů jde o velmi přijatelné částky. Zvláště patrné je to pak při volání do zahraničí.

Po hlasu následuje obraz

Původně Skype umožňoval pouze hlasové hovory. Později své služby rozšířil o videohovory a také o možnost zasílat rychlé textové zprávy či sdílet soubory. Kromě edice pro klasické počítače existuje program Skype také ve verzích pro mobilní telefony, tablety a nejnověji také pro "chytré" televize. Není proto divu, že ve špičkách je na Skypu přítomno až 40 milionů uživatelů.

Zakladatelé Skypu vlastnili společnost do podzimu 2005, kdy ji za zhruba 2,6 miliardy dolarů prodali provozovateli internetového aukčního portálu eBay. Pod křídly nového majitele otevřel Skype mimo jiné v Praze jedno ze svých vývojových center. Český tým se významně podílel například na tvorbě nové verze Skypu pro aktuální operační systém Windows 8.

V roce 2009 prodal eBay většinový podíl ve Skypu skupině soukromých investorů vedených společnostmi Silver Lake a Andreessen Horowitz. Tím však změny ve vlastnictví Skypu neskončily. Před dvěma lety oznámil americký softwarový gigant Microsoft, že Skype koupí za 8,6 miliardy dolarů. Stalo se, a Skype je tak v současnosti jednou z divizí redmondského obra.

Během deseti let své existence si Skype získal mimořádně silnou pozici na trhu internetové telefonie. Výmluvně o tom svědčí fakt, že v řadě jazyků, češtinu nevyjímaje, se uchytilo sloveso "skajpovat". Nakolik si ale toto postavení dokáže Skype udržet i do budoucna je otázkou. Konkurence nespí a nabídnout alternativu ke Skypu se snaží třeba společnosti Apple a Google. Rovněž tradiční telekomunikační firmy se snaží udržet si své zákazníky nabídkami neomezeného volání za paušální cenu.

počítače technologie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.