Foto

Důchody od ledna stoupnou
v průměru asi jen o 65 korun

28. 8. 2013

Důchody by se v příštím roce podle nynějších pravidel mohly zvednout v průměru zhruba o 65 korun. Prohlásil to ministr práce František Koníček. Penze zvyšuje vláda svým nařízením, rostou vždy od ledna. Předchozí kabinet přidávání důchodcům přibrzdil, snížení valorizace zvolil jako jedno z úsporných opatření.

"Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuju to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun," uvedl Koníček. Dodal, že zákon o zvyšování penzí musí respektovat.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letoška rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Letos od ledna dostali starobní důchodci a důchodkyně přidáno v průměru 137 korun. Průměrný penzista tak měl měsíčně dostávat 10 913 korun. Pevná část důchodu se zvedla o 60 korun na 2330 korun. Procentní část vzrostla o 0,9 procenta. Stejně se zvýšily i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

důchody penze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.