Vrak Titaniku převzalo
pod ochranu UNESCO

Vrak Titaniku převzalo
pod ochranu UNESCO

6. 4. 2012

Vrak slavného britského parníku Titanic převzala pod ochranná křídla Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu známá pod zkratkou UNESCO. Loď přešla pod její ochranu na základě \"konvence o ochraně kulturního dědictví, které leží pod vodou\" z roku 2009.

„Od této chvíle je postaveno mimo zákon ničení, krádeže a přemisťování předmětů z vraku i jejich prodej,“ píše se v prohlášení, které ve čtvrtek vydalo ústředí UNESCO v Paříži. \"Účastníci smlouvy mohou podniknout akce na ochranu vraku,\" píše se v dokumentu.

„Potopení Titaniku je zakotveno v paměti lidstva. Proto jsem ráda, že toto místo nyní chrání UNESCO,“ prohlásila generální ředitelka organizace, Bulharka Irina Boková. „Jsou však tisíce dalších vraků, které zasluhují ochranu. Jsou to předměty nesmírné historické hodnoty a místa velkých lidských tragédií, o které bychom měli pečovat s respektem,“ dodala.

Vrak Titaniku leží sto let na dně Atlantiku v mezinárodních vodách v hloubce čtyř kilometrů. Zaoceánský parník ztroskotal na své panenské plavbě 14. dubna 1912 po srážce s ledovcem v severním Atlantiku. Zahynulo 1514 pasažérů a členů posádky.

Titanic byl objeven v roce 1985. Od té doby z něj bylo vytaženo mnoho historických artefaktů. Stal se rovněž námětem stejnojmenného velkofilmu režiséra Jamese Camerona s hereckými hvězdami Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou. Snímek nyní přichází do kin v moderní 3D verzi.

katastrofy titanic
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.