Soutěž: Moje prázdniny s keramikou

Soutěž: Moje prázdniny s keramikou

31. 8. 2013

S odchodem do důchodu pozbývá pro mne i mého manžela pojem prázdniny až tak velký smysl. Jsme zatím velice aktivní, co do činností i sportovního vyžití. Až na výjimky nějakých povinných aktivit si uděláme volno téměř vždy, když chceme někam vyrazit na kolech, na lyže, na houby či kamkoliv jinam.

Máme ale spoustu přátel, pro které je kvůli dětem a dovoleným období prázdnin dlouho očekávaným a velice významným obdobím. O prázdninách se podílím na výuce letních kurzů keramiky. Těším se na ně stejně intenzivně jako účastníci (hlavně účastnice) kurzů. Na naše kurzy se lidé často vracejí, někteří i každoročně. Proto se domnívám, že kurzy všem přináší potěšení. Je to 12 dnů strávených v keramickém ateliéru při tvoření i klábosení, na společných výletech za kulturou i krásami přírody.

Největším zážitkem je završení kurzu vypalováním keramických výrobků. Na řadu přijde mimo pálení v elektrické peci i nevšední pálení technikou Raku a pálení zakuřované keramiky. Příroda je mocná čarodějka a oheň a žár dovede vykouzlit neočekávané originální výsledky. Hotové výrobky většinou překonají očekávání, jen výjimečně přinášejí zklamání. Zde se zmíním jen o zakuřované keramice. Po prvním pálení, tzv. přežahu, se výrobky zasypou pilinami, např. v sudu nebo v díře v zemi. K lepšímu prohořívání pilin mohou dopomáhat průduchy vytvořené pomocí silnějších tyčí. Krásné efekty vytvoří i přidání trávy nebo slámy nebo jiných přírodních materiálů. Piliny se nahoře zapálí a pomalu prodoutnávají až na dno ke spodním výrobkům. Zažije se při tom i spousta legrace. Šamanské „kouzlení“ či  „zaříkávání“  je „důležité“ zvláště tehdy, když je vlhké počasí a piliny nechtějí hořet.

Rozjíždíme se do domovů nejen s krásnými výrobky, ale hlavně s krásnými zážitky a těšením se na příští prázdniny. Přinášejí zážitky, na jaké se jen tak zapomenout nedá.

Moje prázdniny
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.