Dcera prokurátora smrti Vaše
dala dědictví na dobročinnost

Dcera prokurátora smrti Vaše
dala dědictví na dobročinnost

31. 8. 2013

Dcera někdejšího komunistického prokurátora a soudce Karla Vaše se rozhodla věnovat pozůstalost po otci na dobročinné účely. Různým neziskovým organizacím rozeslala 400 tisíc korun. Karel Vaš stojí za více než 20 vykonanými tresty smrti, například za justiční vraždou generála Heliodora Píky.

„Je to vůbec poprvé od roku 1989, kdy se někdo z blízkých komunistických zločinců takto otevřeně k minulosti postavil,“ ocenil tento postoj historik Pavel Paleček.

Vašova dcera se rozhodla zůstat v anonymitě. Před nedávným uvedením dokumentárního filmu vyjádřila hlubokou lítost nad osudy lidí, jimž komunisté vzali život, stejně jako nad utrpením jejich pozůstalých. Sama se prý celý život těžce vyrovnává s tím, jak se otec choval vůči vlastní rodině i s důsledky jeho zločnů.

Vaš zemřel v prosinci 2012, minulý týden skončilo dědické řízení. Část peněz získá například občanské sdružení Conditio humana. Příspěvek využije pro vydání dalšího svazku edice o vysídlení čekoslovenských Němců. Vaš byl podle historiků zapleten i do násilí vůči Němcům v roce 1945.

Dalším z obdarovaných je občanské sdružení Post Bellum, které buduje digitální archiv Paměť národa. Sdružení v řadě dokumentů zachytilo svědectví pamětníků o Vašovi. Peníze dostal také domov seniorů, kde Vaš zemřel.

Veškeré písemnosti po otci, které zahrnují i unikátní historické dokumenty o jeho aktivitách, Vašova dcera darovala Národnímu archivu ČR.

Vaš se v roce 1916 narodil na Podkarpatské Rusi, v 17 letech vstoupil do komunistické strany. Za druhé světové války působil na východní frontě ve vojenské kontrarozvědce. V roce 1947 se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. Političtí vězni mu přezdívali "soudce kat".

Později se Vaš paradoxně sám stal obětí komunistické justice. Strávil pět a půl roku ve vězení za vlastizradu a rozkaz k zastřelení Belgičana Emila DeBackera. V roce 1956 jej rehabilitovali, poté pracoval jako asistent na Karlově univerzitě a novinář. Po pádu komunismu Vaš stanul za justiční vraždu Píky před soudem, ale kvůli údajnému promlčení činu nebyl potrestán. Jakékoliv provinění do konce života popíral.

Palečkův celovečerní dokumentární film "Vrahem z povolání. Utrpení soudce Karla Vaše" dosud vidělo v kinech a na internetu 20 tisíc lidí. Česká televize jej odvysílá letos na podzim.

komunismus
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.